Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Ministrica kulture u radnom posjetu Brodsko-posavskoj županiji

Velika ulaganja u kulturnu ostavštinu i obnovu Muzeja brodskog Posavlja

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Dosad je u muzej u tri faze radova uloženo 7,5 milijuna kuna, od podruma do potkrovlja

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tijekom radnog posjeta Brodsko-posavskoj županiji sastala se sa županom Danijelom Marušićem, njegovim zamjenicima Stjepanom Bošnjakovićem i Damirom Mirkovićem te s predstavnicima ustanova u kulturi, pročelnicom Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu Željkom Perković, ravnateljem Muzeja brodskog Posavlja Hrvojem Špicerom i ravnateljicom Spomen galerije “Ivan Meštrović” Suzanom Bilić Vardić.

Predstavnici diplomatskog zbora posjetili županiju

Ubrzanje radova

Jedna od glavnih tema sastanka bio je nastavak obnove Muzeja brodskog Posavlja, što je najveći pojedinačno financirani projekt u županiji. Ministarstvo kulture osiguralo je 1,5 milijuna kuna za četvrtu fazu obnove. Razgovaralo se i o ubrzanju radova kako bi Slavonski Brod i cijela županija što prije dobili stalni postav.

– Radovi traju predugo i nadam se da ćemo zajedničkim naporima to i realizirati. Razgovarali smo i o potrebi većeg angažmana Ministarstva kulture u razvoju mreže knjižnica i pružanja te usluge na razini županije koja, na žalost, ima relativno slabu pokrivenost. Dogovorili smo se da ćemo u sklopu najavljenog projekta provedbe nacionalne strategije poticanja čitanja sa županom Marušićem i knjižnicom u Slavonskom Brodu vidjeti što možemo učiniti kako bismo uložili dodatna sredstva u sadašnju mrežu knjižnica, ali i bibliobusnu službu – rekla je ministrica.

Koordinacijski sastanak Županije, jedinica lokalne samouprave i ravnatelja novogradiške bolnice Radovi na obnovi Odjela pedijatrije dobro napreduju

Na sastanku se razgovaralo i o ulaganjima u kulturnu baštinu, potrebama muzejskih i arhivskih ustanova i ideji o zajedničkom prostoru za pohranu arhivske građe.

Župan Marušić naglasio je kako je Ministarstvo kulture s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te BPŽ-om uložilo više od 7,5 milijuna kuna u muzej u tri faze radova, od podruma do potkrovlja.

Bibliobus idealno rješenje

– U tom smo projektu pokušali naći rješenje za što brži završetak. Na sastanku je bilo riječi i o dostupnosti knjižničke građe u općinama koje realno ne mogu imati knjižnicu zbog nedostatka stručnog i drugog kapaciteta, a potrebe postoje. Bibliobus bi bio idealno rješenje koje će se ostvariti, zahvaljujući Ministarstvu kulture – rekao je Marušić.

Pametne škole Projekt “Pametne škole” Opremili solarni laboratorij i štede na energiji Čeka se odobrenje projekta “Pametne škole 2” "Pametne škole" oduševile sve Nastavak provedbe projekta vrijednog 12,7 milijuna kuna