Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Posjet Štajerskoj

U promociju bučinog ulja ulažu 600.000 eura

Bućino ulje
1/7
Foto: Varaždinska županija
Obitelj Labugger usmjerena je prvenstveno na prodaju buča. To je ideja za naše članove da se mogu usmjeriti i prema turistima – rekla je Andreja Petrović, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje

Kako se bučino ulje proizvodi u Austriji, u pokrajini Štajerskoj, zašto su se tamošnji proizvođači međusobno udružili i na koji način dolaze do kupaca, doznalo je 50-ak članova udruge Varaždinsko bučino ulje i drugi zainteresirani na stručnom izletu održanom 14. ožujka, priopćili su iz Varaždinske županije.

Sajam društvenih poduzeća u Čakovcu Socijalno poduzetništvo u Međimurju Od otpadaka iz obućarskih tvrtki izrađuju torbice i rokovnike

Udruga je u suradnji s Varaždinskom županijom organizirala posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Labugger blizu naselja Lebring kod Graza. Obitelj Labugger predvođena ocem Franzom specijalizirala se za proizvodnju i prodaju bučinog ulja.

Na imanju i kino-dvorana

Osim što svoje ulje plasiraju u trgovine, usmjereni su na prodaju na licu mjesta na svojem gospodarstvu. Ne samo da posjetiteljima u dućanu nude svoje ulje, namaze, čokoladu i druge poslastice s bučinim uljem i košticama, nego na svojem imanju imaju kino-dvoranu, ali i muzej lutaka.

- Godišnje imamo 15.000 posjetitelja, a riječ je o organiziranim grupama iz Austrije, Njemačke i susjednih zemalja. Ovdje mogu pogledati 3D film o proizvodnji bučinog ulja, koji je napravljen za sve, od djece do stručnjaka, a potom ih vodimo u samu uljaru – rekao je Franz Labugger, koji je odgovarao na brojna pitanja naših proizvođača.

On je ujedno predsjednik Udruge proizvođača bučinog ulja Štajerske, koja okuplja 3500 članova, proizvođača i uljara. U toj austrijskoj pokrajini pod bučama je 20.000 hektara površine, imaju 60 uljara, a godišnje proizvedu od 60.000 do 70.000 litara bučinog ulja.

Vodotoranj u Varaždinu Varaždinska županija Za obnovu Vodotornja 6,4 milijuna kuna

Zaštitili su Štajersko bučino ulje, pa se pod tim nazivom prodavati može isključivo ulje proizvedeno od koštica u toj pokrajini. U promociju svojega brenda godišnje ulažu 600.000 eura.

- Mi jesmo jedan drugome konkurencija, ali kad se radi o robnoj marki, tada nastupamo svi zajedno. Bitni su nam prinosi po hektaru, zajedno smo osmislili kartonsko pakiranje koje može koristiti svaki član, a tijelo naše udruge strogo kontrolira proizvode članova – istaknuo je Labugger.

Udruga Varaždinsko bučino ulje trenutno broji 30-ak članova, pa je proizvođačima buče i uljarima iz svih dijelova Varaždinske županije ovo bila prilika da steknu nova iskustva, ali i dobiju nove ideje.

Prati se svaka koštica

- Gospodin Labugger nas je upoznao s postupkom zaštite Štajerskog bučinog ulja, što nam je jako važno s obzirom da krećemo u zaštitu našeg, Varaždinskog bučinog ulja. Dobili smo informacije o tome da njihova udruga kontrolira ne samo kvalitetu ulja, nego i kvalitetu koštica, geografsko porijeklo, pa čak i način pranja te sušenja. Svaki član dobije markicu s brojem, koja prati koštice, pa ako ih proda bilo kome, tada prosljeđuje i markice, pa se u svakom trenutku zna od čijih je koštica ulje proizvedeno – rekla je Andreja Petrović, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje.

Dogovorena je suradnja dviju udruga, kao i mogućnost nabave sjemena po povoljnijim cijenama. U jesen će u Štajerskoj ujedno biti organizirana radionica na polju, pa će to biti prilika da naši proizvođači vide koju mehanizaciju pri berbi, pranju i sušenu koštica koriste Austrijanci.

Gornji Kneginec povećanje broja stanovnika U ovu općinu doseljava sve više ljudi: dolaze zbog posla, manjih režija...

Andreja Petrović ističe da je uljara u susjednoj državi drugačija u odnosu na naše.

- Vidjeli smo da je obitelj Labugger napravila biznis od svojega bučinoga ulja. Nisu usmjereni na proizvodnju buča, pranje i sušenje koštica, nego prvenstveno na prodaju. Ovo je svakako ideja za naše članove da se mogu usmjeriti i prema turistima – rekla je i istaknula da je stručni izlet bio prilika ne samo da se nešto novi vidi i nauči, nego i za druženje članova te razmjenu iskustava.

Uz članove Udruge, u Štajerskoj su bili i proizvođači iz Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, djelatnici Savjetodavne službe Varaždinske županije, kao i Tanja Banfić iz Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

bežični internet predstavljen projekt 'WiFi4EU' Bežični pristup internetu na javnim mjestima