Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Razvojna agencija Mrav bez odmora i u vrijeme koronakrize

U provedbi projekti vrijedni 69 milijuna kuna, a u pripremi je i novih 20-ak projekata

Foto: Grad Kutina
Nedavno je završen projekt "Zaposli se i ti", vrijedan gotovo milijun kuna, a u kojem su prekvalifikaciju prošli mnogi mladi stanovnici županije. Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zadovoljan je radom Mrava

Razvojna agencija Mrav d.o.o. Kutina zajedno s partnerima – Veleučilištem u Karlovcu, HZZ Karlovac, Udrugom osoba s invaliditetom Karlovačke županije, POU Kutina i Srednje škole Tin Ujević Kutina s uspjehom je provelo projekt „Zaposli se i ti” financiran potpuno iz Europskog socijalnog fonda.

Počinje druga faza projekta Zaželi - programa zapošljavanja žena POČINJE DRUGA FAZA Posao je dobilo pedeset Vinkovčanki koje će se brinuti o tristo sugrađana

Dva nova programa

Projekt vrijedan 934.046,70 kuna osigurao je, između ostaloga, osnaživanje osobnih i stručnih kompetencija 42 pripadnika ranjivih skupina na tržištu rada s područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije te njihovo uključivanje u dva nova inovativna i prilagođena programa obrazovanja odraslih “Prerađivač ljekovitog bilja” i “Suradnik za grafički dizajn”.

Nastavak je to uspješnog rada Mrava. U 2019. održani su seminari, radionice, te individualne konzultacije za 150 osoba, tvrtki i OPG-a. Od 30 prijavljenih projekata 19 se odnosi na prijavu na natječaje Programa ruralnog razvoja RH u ukupnoj vrijednosti od 5,8 mil kn. U 2019. godini prijavljeno je projekata u vrijednosti više od 15 milijuna kuna, a u provedbi su projekti u vrijednosti preko 69 milijuna kuna. I ove godine su pripremili i prijavili oko 20 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna.

– Prijave su se podnosile uglavnom za poduzetnike i obrtnike, nešto za Grad Kutinu te poljoprivredna gospodarstva. Isto tako valja naglasiti da je Razvojna agencija Mrav u vrijeme lockdowna izlazila u susret poduzetnicima i obrtnicima radi pripreme njihovih prijava na programe oporavka preko HAMAG-BICRO-a financijskih instrumenta kroz pomoć obrtnih sredstava i programa COVID-19 kredita gdje su besplatno pripremali poslovne planove uz potrebne dokumente za prijavu na iste pozive. Također smo, uz sve te napore i dalje provodili višemilijunske projekte za koje ne smije biti stanke, nego su se provodili prema planu i programu – rekao je Tomislav Kojundžić, direktor Razvojne agencije Mrav.

Javna tribina “+50 = Zaposlenice za mene” JAVNA TRIBINA Zapošljavanje žena starijih od 50 godina

Zadovoljstvo radom

Razvojna agencija upravlja i Poduzetničkim inkubatorom Kutina u kojem su smješteni poduzetnici i obrtnici. Ondje je trenutačno 29 korisnika, redovno se održavaju radionice i konzultacije s poduzetnicima te im se pruža pomoć i podrška s obzirom na to da je među njima 15 startup poduzetnika, dakle poduzeća i obrta koji nemaju više od tri godine starosti.

– Plan nam je do kraja godine prijaviti nove projektne prijedloge na natječaj za energetsku učinkovitost u javnim zgradama, ukupne vrijednosti oko 10 milijuna kuna. U 2021. nadamo se da ćemo imati novu provedbu infrastrukturnih projekata za Grad Kutinu ukupne vrijednosti oko 17 milijuna kuna uz provedbu postojećih projekata – dodaje Kojundžić.

– Izrazito sam zadovoljan radom Razvojne agencije Mrav kao poduzetničke potporne institucije koja prije svega priprema i provodi projekte za grad. Isto tako sam zadovoljan što pomažu i svojim radom podupiru gospodarske aktivnosti grada Kutine pomažući poduzetnike, obrtnike, poljoprivredna gospodarstva te društvene aktivnosti prema zakladama, udrugama i ostalim ustanovama Grada Kutine – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.