Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
POČINJE DRUGA FAZA

Posao je dobilo pedeset Vinkovčanki koje će se brinuti o tristo sugrađana

Počinje druga faza projekta Zaželi - programa zapošljavanja žena
Foto: Grad Vinkovci
Druga faza projekta Zaželi vrijedna je više od 4,6 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog strukturnog fonda - Učinkovitost ljudskih potencijala.

Projekt Zaželi, koji je prošle godine provođen i u Vinkovcima, naišao je na pozitivne reakcije tako da se moglo očekivati da će biti nastavljen i ove godine. To se i dogodilo te je priređena svečana podjela ugovora ženama zaposlenim u nastavku projekta “Zaželi - program zapošljavanja žena - druga faza”. Posao je dobilo 50 Vinkovčanki koje će se 12 mjeseci brinuti o 300 sugrađana u nepovoljnom položaju.

Javna tribina “+50 = Zaposlenice za mene” JAVNA TRIBINA Zapošljavanje žena starijih od 50 godina

Socijalna uključenost

– Ovo je jedan od ljepših projekata u gradu, europskim novcem dobili smo izravnu pomoć za naše sugrađane, za starije i bolesne kojima je pomoć potrebna. Drago mi je i zbog one druge koristi koja je jako važna, a to je da smo zaposlili žene koje nisu mogle naći posao. Koliko je taj projekt dragocjen za korisnike vidjeli smo u onih nekoliko mjeseci nakon završetka prve faze kada su svi tražili da se nastavi. Svima želim da i nastavak prođe na obostrano zadovoljstvo, da naše djelatnice dobro predstavljaju grad, ali i da korisnici imaju razumijevanja. Vjerujem da smo se svi već navikli na taj projekt i da neće biti problema – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Pojasnio je da je druga faza projekta Zaželi vrijedna više od 4,6 milijuna kuna i da će trajati 18 mjeseci. Prema riječima pomoćnice direktorice za projekte i vidljivost Razvoje agencije VIA Vinkovci Kristine Jukić, projekt je financiran iz Europskog strukturnog fonda, Operativnog programa Učinkovitost ljudskih potencijala. Istaknula je kako će se i u drugoj fazi projekta zapošljavanjem žena ranjivih skupina unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena te povećati socijalna uključenost i kvaliteta života korisnika.

Župan Goran Pauk posjetio mlade OPG-ovce, korisnike županijskih subvencija Prepoznali su poljoprivredu kao svoj put samozapošljavanja i ostali na djedovini

– Pružat će se podrška korisnicima u nepovoljnom položaju, prije svega starijim bolesnim osobama i osobama s invalidnošću. Riječ je o pomoći u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, nabavi lijekova, plaćanju računa, ali i pomoći razgovorom i socijalnim uključivanjem u društvo. Kroz projekt žene su se osposobile za poslove njegovateljice starijih i nemoćnih osoba i za poslove gerontodomaćice, a uz njihove posjete i pomoć za korisnike su predviđeni i paketi s potrepštinama – rekla je Jukić. Zadovoljne su i žene koje su tim projektom dobile posao, a time i redovita mjesečna primanja. Jedna od njih je i Gordana Novokmet (53) koja je bila zaposlena i u prvoj fazi projekta. Kaže kako joj je taj posao vrlo važan s obzirom na godine života i na to da inače posla nema.

– Prije projekta imala sam samo 13 godina radnog staža. Zadovoljna sam poslom, a najvažnije je da su zadovoljni i naši korisnici. Njima je pomoć jako potrebna. Imam šest korisnika, a pomažem im u svemu što im je potrebno u svakodnevnom životu – rekla je Novokmet.

ZAPOŠLJAVANJE ŽENA KOJE SE BRINU ZA STARIJE NA PODRUČJU OPĆINE Dubrava u projektu “Zaželi”

Prilagođavanje i tolerancija

Slično razmišlja i Vesna Marković (57) koja je bila zaposlena i u sklopu prve faze projekta. – Korisnici su različiti, ali im se prilagodimo. Za to smo i obučeni jer ovaj posao traži puno tolerancije, razumijevanja i strpljenja. Koliko u tome uspijevamo najbolje mogu reći naši korisnici, ali vjerujem da su zadovoljni jer primjedbi nije bilo. Posao mi puno znači i zato što je lijepo kada žena i u starijim godinama može pokazati da je još korisna i da može dati nešto od sebe – kazala je Marković.