Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAPOŠLJAVANJE ŽENA KOJE SE BRINU ZA STARIJE NA PODRUČJU OPĆINE

Dubrava u projektu “Zaželi”

Foto: Općina Dubrava
Posljednje dvije godine na području općine sedam žena brinulo se o više od 40 domaćinstava koja uključuju starije i nemoćne osobe

U posljednje dvije godine u općini Dubrava gradsko društvo Crveni križ Vrbovec provodi program zapošljavanja žena “Zaželi”. Na području općine radilo je tako sedam žena i jedna koordinatorica, a zajedno su se brinule o više od 40 domaćinstava koja uključuju starije i nemoćne osobe.

SLAVLJE U G. MARINKOVCU Završena obnova društvenog doma

Kako je taj hvalevrijedan projekt uspješno proveden, Općina Dubrava uključila se u taj progam kao partner prijavitelju Općini Rugvica te time omogućila zapošljavanje trima ženama na tom području. Žene će biti zaposlene na 24 mjeseca i brinuti se za korisnike.

Program je dio brige i pomoći za stotinu staračkih, odnosno samačkih kućanstava, a njihov je posao nabava i dostava namirnica, uređenje okućnica i čišćenje snijega. Brinu se o održavanju stambenog prostora te nabavi, spremanju i donošenju ogrjeva, a kad treba pomažu i pri oblačenju i svlačenju starijih osoba, brinu se o higijeni i izgledu svojeg štićenika, podižu i donose im lijekove te plaćaju račune. Te žene velikog srca također se druže i razgovaraju sa svojim štićenicima, prate ih i pomažu im u različitim društvenim aktivnostima.

Držani tajnik Tugomir Majdak posjetio OPG Horvatić iz Stare Kapele Projekt regionalnog centra stočarstva velika je želja Općine

Projekt pozitivno utječe na različite aspekte socio-ekonomskih problema pojedinaca i zajednica smanjenjem nezaposlenosti žena ali i povećanjem zapošljivosti zaposlenih žena nakon završetka projekta.

Na taj način utječe se na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno pridonosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja.