Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 4 pregleda
Primorsko-goranska županija

U prve razrede srednjih škola planira se upis 2802 učenika u 88 programa

srednja škola
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Zamjenica župana Marina Medarić rekla je da prijedlog nešto veći od pretpostavljnog broja učenika, njih oko 2500, kako bi se svakom djetetu omogućilo da upiše program koji želi

U Primorsko-goranskoj županiji se u sljedećoj školskoj godini planira upis 2802 učenika u 126 prvih razreda, u ukupno 30 srednjih škola, koje nude 88 različitih programa, rečeno je u ponedjeljak na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.

Krčki most jednoglasno prihvatili prijedlog Županijska skupština za ukidanje mostarine, tunelarine i dijela cestarina

Zamjenica župana Marina Medarić rekla je da prijedlog nešto veći od pretpostavljnog broja učenika, njih oko 2500, kako bi se svakom djetetu omogućilo da upiše program koji želi i za koji ispunjava uvjete. Dodala je da ove godine osnovne škole u županiji završava 82 učenika više nego lani. 
Primorsko-goranska županija je osnivač 30 srednjih škola, koje nude 88 programa -  pet gimnazijskih, jedan petogodišnji strukovni program, 37 četverogodišnjih strukovnih programa, 35 trogodišnjih strukovnih programa, dva dvogodišnja strukovna programa, tri umjetnička programa te pet programa za učenike s teškoćama u razvoju.

Zamjenica župana istaknula je da se kod izrade plana upisa vodilo računa o potrebama tržišta rada, raspoloživim programima i o projekciji razvoja županije te da je prijedlog usuglašen sa Zavodom za zapošljavanje, Gospodarskom i Obrtničkom komorom. Kazala je da se nastojalo pravilno vrednovati zanimanja koja su u funkciji razvojnih programa u brodogradnji i građevini, pojačanog razvoja obrtništva i malog poduzetništva, koja su deficitarna i specifična za županiju. 

Mirela Ahmetović Potporu im dao zastupnik u EP Ivan Jakovčić 'Oštro se protivimo Vladinom prijedlogu gradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju'

Za područje Gorskog kotara i kvarnerske otoke, s ciljem zadržavanja mladih, prihvaćena su po tri zanimanja u jednom razrednom odjelu, a isti kriterij predložen je i za neka obrtnička zanimanja, za koje ne postoji veliko zanimanje učenika, ali je zainteresirano tržišta rada, rekla je Medarić.

Ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić u nastavku je izvijestila da je ta ustanova lani raspolagala s 6,1 milijuna kuna, od kojih je 40 posto iz vlastitih prihoda. Govoreći o pojačanim pripremama projekata za financiranje iz EU fondova, navela je da  za uređenje infrastrukture izletišta Kamačnik odobreno 430.000 kuna. Očekuju se  EU sredstava za uređenje Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici i  planira uređenje nove didaktičke Risje staze u Park šumi Golubinjak.  
Ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas izvijestio je da je najveći projekt s kojim je ta agencija lani aplicirala na strukturne EU fondove energetska obnova osam škola te da su u tijeku postupci javne nabave za izvođače i nadzor. Projekt bi trebao biti dovršen najkasnije do početka sljedeće godine.

'Primorsko-goranska kašetica promocija i razvoj Započeo s radom Centar autohtonih proizvoda 'Primorsko-goranska kašetica'

Ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno planiranje Adam Butigan je, govoreći o većim poslovima prostorno-planskog projektiranja u ovoj godini, naveo zahtjev za povećanje kapaciteta ribogojilišta kod otoka Plavnika te premještanje lokacije za golf na Lošinju.

- Dovršena je dokumentacija za izgradnju sunčane elektrane Orlec na Cresu, na prostoru od 17 hektara, snage 6,5 megavata. To će biti prva sunčana elektrana u Hrvatskoj snage veće od  jednog megavata, a počinje i priprema za drugu fazu elektrane Orlec Zapad, također snage 6,5 megavata, rekao je Butigan.