Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Virus Zapadnog Nila

U šest godina troje zaraženih

Međimurska županija
Foto: Međimurska županija
Širenje zaraze možemo spriječiti jedino edukacijom i uništavanjem prijenosnika pravovremeno provedenim mjerama, rečeno je

– Od 2012., otkad je bolest Zapadnog Nila zabilježena u Hrvatskoj, u Međimurskoj županiji imali smo tri slučaja oboljenja. Ove je godine u županiji za sada oboljela i hospitalizirana samo jedna osoba – rekla je voditeljica djelatnosti za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo MŽ-a Višnja Smilović u Svetom Martinu na Muri, gdje je održan međunarodni znanstveni skup Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance, CESAR 2018. Dijana Škorić, profesorica na biološkom odsjeku PMF-a i članica Hrvatskog mikrobiološkog društva istaknula je da su komarci prijenosnici mnogih bolesti i da građani moraju primijeniti osobne zaštitne mjere kako bi se smanjio rizik od zaraze.

– Potrebno je izbjegavati boravak na otvorenom tijekom najjače aktivnosti komaraca, a s posebnim oprezom treba boraviti na lokacijama uz rijeke, kanale i na mjestima na kojima se skuplja veći broj ovih prijenosnika bolesti. Daljnje širenje zaraze možemo spriječiti edukacijom i uništavanjem prijenosnika pravovremeno provedenim mjerama – istaknula je.

Na ovogodišnjem CESAR-u sudjelovalo je 16 predavača.

Kaštel grofa Feštetića Veselje u Pribislavcu Tristotinjak učenika napokon će stari dvorac zamijeniti modernom školom