Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Veselje u Pribislavcu

Tristotinjak učenika napokon će stari dvorac zamijeniti modernom školom

Kaštel grofa Feštetića
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja župan Matija Posavec je potpisao sporazum od 15 milijuna kuna za nastavak radova

U Pribislavcu su potpisani ugovori s izvođačima o nastavku gradnje škole. Iako se govorilo da će biti osigurano 11 milijuna kuna, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja župan Matija Posavec je s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak potpisao sporazum "težak" čak 15 milijuna kuna.

Upisi u srednje škole Međimurju Zbog premalog broja prijavljenih učenika Škola ostala bez upisa krojača, vrtlara i agrotehničara

Rezultat je to, veli, višemjesečnih razgovora i dogovora s Ministarstvom o ulaganju u izgradnju OŠ Vladimira Nazora. Trebalo je izmijeniti Zakon o odgoju i obrazovanju i omogućiti da se iz državnog proračuna ponovno mogu financirati kapitalni objekti u obrazovanju.

Dodatnih 11 milijuna u 2019.

– Potom je sva projektna dokumentacija predana u Ministarstvo, proveden postupak javne nabave za izvođača radova, te je Međimurska županija uputila zamolbu za hitnim i trenutnim nastavkom gradnje škole u koju su već uložena višemilijunska sredstva na prilagodbi prostornih planova, uvođenju komunalne infrastrukture i izgradnji prve faze – pojašnjavaju u Međimurskoj županiji.

S obzirom na to da do kraja ove godine nije moguće realizirati investiciju od 15 milijuna kuna, predloženo je da se ove godine izvedu radovi za četiri milijuna kuna, a iduće za preostalih 11 milijuna. Do početka iduće školske godine škola bi trebala biti završena. Četiri milijuna kuna već je planirano u državnom proračunu za ovu godinu, a 11 će se uvrstiti u proračun za 2019., za što je Vlada morala donijeti posebnu odluku zbog preuzimanja financijskih obveza.

Granični prijelaz Goričan Ulaganje u nekad najmoderniji granični prijelaz u Hrvatskoj HAC u obnovu autoceste A4 ulaže 300 milijuna kuna, trećinu u Međimurju

Načelnica Općine Višnja Ivačić izrazila je zadovoljstvo potpisanim sporazumom i najavila da će Općina na natječaje Ministarstva graditeljstva i Ministarstva regionalnog razvoja kandidirati projekte pristupnih cesta. Nakon desetljeća planiranja i dilema lokalne vlasti oko lokacije, škola u Pribislavcu počela se napokon graditi prije dvije godine i u nju je dosad uloženo sedam milijuna kuna.

Revitalizacija dvorca

Osiguranih 15 milijuna kuna bit će dovoljno da se škola završi, bez sportske dvorane, a 300 djece imat će uvjete primjerene 21. stoljeću. Nastava se, naime, desetljećima odvija u kaštelu grofa Feštetića, sagrađenom 1870.

– Svjesna sam dugogodišnjeg problema i želje za izgradnjom nove škole, kako zbog samih uvjeta, tako i zbog revitalizacije dvorca Feštetić u Pribislavcu, te izražavam zadovoljstvo što smo u vrlo kratkom vremenu, otkad su se stvorili formalni i zakonski uvjeti, potpisali sporazum, donijeli sve potrebne odluke i napisali rješenja, a brzina gradnje škole ovisit će o izvođačima radova – rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Današnjim potpisivanjem ugovora s izvođačima stvoreni su uvjeti za novu, završnu fazu radova. 

Površina lovišta u županiji je 70.999 hektara Županija u brojkama Međimurje ima 915 lovaca i 14.550 divljih životinja Dominik Padarić Uspjeh Dominik na Kraljevskoj glazbenoj akademiji