Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Zbog premalog broja prijavljenih učenika

Škola ostala bez upisa krojača, vrtlara i agrotehničara

Upisi u srednje škole Međimurju
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Nerazumijevanje i nedozvoljavanje upisa sedmero učenika dovodi do uništavanja lokalnih OPG-ova, kaže ravnatelj R. Vinko

U Međimurju, poznatom po uzgoju krumpira, jabuka i vina, ukinuti su upisi za zanimanja agrotehničar i vrtlar. Razlog - premali interes. Gospodarska škola Čakovec drugu godinu zaredom ne upisuje agrotehničare.

– Planirali smo cijeli razred s 24 đaka, a javilo ih se samo sedmero, što je nedovoljno za upis – razočaran je ravnatelj Renato Vinko.

– Nerazumijevanje i nedozvoljavanje upisa barem tih sedmero učenika dovodi do toga da uništavamo lokalne OPG-ove i šaljemo učenike izvan županije, pa i države. Agrotehničar je jedno od rijetkih zanimanja koje omogućava onome koji ga stekne da ostane u Međimurju. Postoje u Hrvatskoj škole u kojima su se odobravali i manji razredni odjeli – kaže. Agrotehničari bi, dodaje, nastavili obrazovanje na fakultetima ili preuzeli OPG-ove. Ni prošle godine, kad se također prijavilo sedmero djece, nisu odobreni upisi.

Nema ni krojača. Srećom, vrlo traženi obućari su popunjeni. – Pisalo se o CNC operaterima i premalim kvotama, a nitko ne pita što je s obućarima, vozačima, krojačima...? To su sve deficitarna zanimanja. Imali smo 14 mjesta za obućare i popunili smo ih – napominje ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Vinko.

Granični prijelaz Goričan Ulaganje u nekad najmoderniji granični prijelaz u Hrvatskoj HAC u obnovu autoceste A4 ulaže 300 milijuna kuna, trećinu u Međimurju