Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
eksperimentalna faza kurikularne reforme

U šibenskoj Prometno-tehničkoj školi započinje provedba projekta 'Škola za život'

Šibensko-kninska županija
Foto: Šibensko-kninska županija
Tim je povodom u šibenskoj Prometno-tehničkoj školi održano predstavljanje ovog pilot projekta

U ovoj školskoj godini započinje eksperimentalna faza kurikularne reforme pod nazivom 'Škola za život', u 48 osnovnih i 26 srednjih škola među kojima su i tri škole iz Šibensko-kninske županije: OŠ Primošten, područna škola Zlarin i šibenska srednja Prometno-tehnička škola.

Školama su osigurana sredstva za opremanje kabineta/praktikuma tako da će OŠ Primošten dobiti 157 tisuća kuna, a Prometno-tehnička 230 tisuća kuna. Osim toga za sve učenike i nastavnike, koji su prošli potrebne edukacije, osigurani su tableti. U eksperimentalnom programu u ove dvije škole sudjeluje ukupno 126 učenika (64 učenika OŠ Primošten i 62 učenika Prometno-tehničke škole).

Potpisivanje ugovora o financiranju poljoprivrednika Šibensko-kninska županija Župan s poljoprivrednicima potpisao nove ugovore o subvencioniranju

Tim je povodom u šibenskoj Prometno-tehničkoj školi održano predstavljanje ovog pilot projekta kojem je uz ravnatelja škole Zdravka Perana, nazočio i župan Goran Pauk s pročelnicom županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i sport Dianom Ercegović i pročelnicom Ureda župana Senkom Bilać.

"Znamo kako učenici često potpuno nepotrebno moraju pamtiti previše činjenica i podataka, što će se ovim programom izbjeći. Vjerujem da će projekt 'Škola za život' doprinijeti kvalitetnijem obrazovanju učenika kojima će biti olakšano usvajanje znanja i vještina", kazao je župan Goran Pauk i učenicima poželio uspješnu školsku godinu, priopćili su iz Šibensko-kninske županije.

Učenicima  prvih razreda koji će sudjelovati u ovom projektu dobrodošlicu u Prometno-tehničku školu poželio je ravnatelj Zdravko Peran, zahvalivši Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Županiji na podršci.

Eksperimentalni program kurikularne reforme u Prometno-tehničkoj školi u Šibeniku obuhvaća zanimanje tehničara PTT prometa, kao i tehničara logistike i špedicije, odnosno pomorskog nautičara. Riječ je o ukupno 62 učenika koji će reformiranu nastavu imati iz općeobrazovnih predmeta.

Učenicima je dobrodošlicu u 'Školu za život' poželjela i predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Astrid Ćurić.

"Škola za život će vam pružiti nove vještine i nova znanja, naučit će vas rješavati probleme i kritički razmišljati, odnosno sve ono što trebate znati za 21. stoljeće.“, kazala je  predstavnica Ministarstva i članica mentorskog tima 'Škola za život'.

'Škola za život' stavlja naglasak na digitalnu komponentu, a osim toga, uvode se okviri za rad s darovitom djecom te okviri za rad za djecu s poteškoćama.

Ovim programom uvode se nove metode poučavanja i vrednovanja, koje podrazumijevaju odmicanje od podataka i činjenica prema rješavanju problema i poticanju kritičkoga razmišljanja.

Škola za život primjenjivat će se u prvim i petim razredima osnovnih škola te u prvim razredima gimnazija u svim predmetima, u sedmim razredima u biologiji, kemiji i fizici, a u prvim razredima strukovnih škola s četverogodišnjim programima u općeobrazovnim predmetima.

Eksperimentalnim programom ostvarit će se nekoliko ciljeva: promjena nastavnih metoda i načini rada te metoda vrednovanja; promjena udžbenika i nastavnih materijala; administrativno rasterećenje nastavnika; profesionalni razvoj učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja; svrhovita primjena tehnologije.

Goran Pauk primio najbolje učenike Priznanja Župan primio učenike koji su ostvarili najbolje rezultate na natjecanjima