Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka 145 pregleda
Među najnerazvijenijim u Europi

U Sisačko-moslavačkoj županiji nedostaje stručne radne snage

Zvonimir Savić, direktor u HGK
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL/ILUSTRACIJA
Zabrinjavaju i niske plaće koje su 18,5 posto niže od državnog prosjeka, što znači da su oni koji stvaraju nove vrijednosti slabije plaćeni od drugih

– Prema razvijenosti, Sisačko-moslavačka županija tek je na 43 posto prosjeka razvijenosti EU, što je svrstava među šest posto najnerazvijenijih regija EU. No to, s druge strane, znači da postoje prostori za razvoj i rast, ali njega ugrožavaju demografski trendovi, koji su u ovoj županiji katastrofalni – rekao je direktor Sektora za financijske institucije HGK Zvonimir Savić na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Sisak.

– U županiji je 37.000 zaposlenih i 46.000 umirovljenika. Zabrinjava i nedostatak stručne i proizvodne radne snage, te niske plaće koje su 18,5 posto niže od državnog prosjeka, što znači da su oni koji stvaraju nove vrijednosti slabije plaćeni od drugih – rekao je predsjednik Županijske komore Boris Mesarić. No, SMŽ i dalje ima pozitivan omjer izvoza prema uvozu, prvenstveno zbog Petrokemije. Taj je suficit lani bio najveći od svih županija i iznosio 162 milijuna eura, a prva tri mjeseca ove godine 50 milijuna eura.