Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Starta novi projekt Sisačko-moslavačke županije

U sisačkom naselju Caprag otvorit će se Dom za starije

Foto: SMŽ
Za potrebe budućeg doma, kapaciteta 70 do 100 korisnika, kupljena je zgrada za 1,95 milijuna kuna koja će se morati rekonstruirati

Sisačko-moslavačka županija pokreće projekt novog Doma za starije i nemoćne osobe koji će biti smješten u sisačkom naselju 
Caprag. Na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine donesena je odluka o kupnji nekretnine u Sisku u cilju proširenja postojećeg Doma za starije i nemoćne osobe Sisak te će tako Caprag, Viktorovac i ostali dijelovi grada u blizini dobiti dom za starije osobe kapaciteta od 70 do 100 korisnika. U Dom će se prenamijeniti postojeća zgrada, nekadašnje sjedište tvrtke IRI Sisak u Ulici braće Kaurića 10, koja je završila u likvidaciji.

Dnevni centar

Zgrada je prešla u vlasništvo tvrtke H.E.L.P. Graditeljstvo d.o.o. Sisak. Odlukom Županijske skupštine zgrada, korisne površine 1290 četvornih metara, od njih je kupljena za 1,95 milijuna kuna. Kako je rečeno na sjednici, riječ je značajnom projektu Sisačko-moslavačke županije kojoj je jedan od prioriteta povećanje sigurnosti starijih osoba te skrb i briga o umirovljeničkoj populaciji.

Ulaganja u domove provode se i u drugim dijelovima županije. U Novskoj je sredinom listopada otvoren Dnevni centar za starije 
osobe koji od početka prosinca počinje i dostavljati obroke umirovljenicima. U ovom trenutku traju radovi i na uređenju Doma 
zdravlja u Kutini, koje financira Županija, gdje će u prvoj polovici iduće godine biti otvoren Dom za starije i nemoćne osobe za oko 50 osoba.

– Svjesni smo situacije s listama čekanja i potrebe naših starijih sugrađana te smo iz tog razloga i pokrenuli nekoliko projekata 
kojima ćemo osigurati dodatne kapacitete za smještaj naših umirovljenika u Sisku i Petrinji te otvaranje novog doma u Kutini – istaknuo je tijekom aktualnog sata župan Ivan Celjak.

Naime, u Sisku i Petrinji na listama čekanja za smještaj u domu umirovljenika nalazi se oko 5 tisuća ljudi te se to čekanje protegne i do deset godina.

Na sjednici je rečeno i kako je pokrenut projekt ustrojavanja Odjela dječje psihijatrije unutar Neuropsihijatrijske bolnice “Dr. Ivan Barbot” u Popovači.

– Objekte u Ravniku ćemo urediti za potrebe naše djece nakon što izmjestimo korisnike Doma za psihički bolesne odrasle osobe 
Petrinja. U državnom proračunu predviđena su sredstva za Odjel dječje psihijatrije u Popovači i to je projekt koji će krenuti čim obnovimo Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji – najavio je župan Celjak.

Nova Interna

Govorilo se i o obnovi Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” gdje su u tijeku radovi obnove nove Interne, a najavljeni su skorašnji radovi obnove odjela Pedijatrije, stare Interne te Odjela za fizikalnu terapiju koji je smješten u zgradi tzv. Jodnog lječilišta.

– U Sisku ćemo nakon 50 godina imati potpuno nov bolnički kompleks sa suvremenom opremom kako bismo stanovnicima pružili najbolju zdravstvenu skrb – najavio je župan Ivan Celjak.