Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
zavidna vinska kolekcija

U školskom podrumu 67 najpoznatijih svjetskih vina

Projektom "Master sommelier" srednja škola u Pitomači dobila zavidnu vinsku kolekciju
Foto: Kristijan Toplak
Što se tiče sommelierstva i vina, dobili smo najobrazovanije ljude u Hrvatskoj, ističe Ivoš.

Vjerujemo da bi ljubitelji vina željeli biti zatvoreni u "četiri zida" sjajno uređenog vinskog podruma u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači. A sve je to ova srednja škola, kojoj je osnivač Virovitičko-podravska županija, dobila uz bespovratna EU sredstva, kroz projekt "Master sommelier".

ZNAČAJNO PRIZNANJE Velik uspjeh vinara Moslavine u Londonu

Nositelj je Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, uz partnere Srednju školu "Stjepan Ivšić" iz Orahovice i tvrtku Terra slavonica d.o.o. iz Virovitice. Riječ je o projektu vrijednom 1,888.585 kuna i koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva". Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo turizma i HZZ. Prostor je opremio Hrastico.

Vina iz Francuske, Gruzije...

– Čini mi se da nacionalni klub sommeliera ili neka vinarija ili vinoteka u Hrvatskoj nemaju ovakav izbor vina kakav imamo mi u Pitomači – ponosno će Josip Ivoš, ravnatelj škole.

Bogata turistička jesen u Slavoniji i Baranji Vinski “maratonci” s čašama će obilaziti jedinstvene baranjske gatore

– U našem vinskom podrumu je 67 što svjetskih što hrvatskih sorti. To su vinske sorte iz udžbenika i vina sa svih kontinenata. Iz Europe su najviše zastupljena vina iz Francuske, Španjolske, Italije, Portugala, Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Slovenije, i naravno Hrvatske. Tu su i vina iz, Čilea, Argentine, Južne Afričke Republike, SAD-a, Australije i Novog Zelanda, Irana, Turske, Gruzije, Kine, Uzbekistana, Japana... Polaznicima za zanimanje sommeliere možemo prikazati što su svjetski trendovi i mogu svjetska vina usporediti s hrvatskim – nadovezuje se on. Ako ste vinska neznalica, tada vam imena poput Graševine De Gotho, pjenušca Charles Heidsieck, ili Chateau Larose Perganson, Grunhausa, Chateau de Vaudieu, neće značiti ništa, ali ako znate, onda će vam biti jasno kako je "raj nedaleko vas".

– Tu je i vino koje u Vatikanu pije papa, Chateau de Vaudieu iz, kako kažu, "doline bogova". Kada je Rimska Stolica jedno vrijeme bila u Avignonu, u 14. stoljeću, tamo su imali svoje vinograde. Iz istih vinograda danas se vino isporučuje Vatikanu, a evo, nalazi se i u Pitomači – smješka se Ivoš.

DEGUSTACIJOM PREDSTAVILI ILOČKU VINSKU CESTU Traminac, vino kraljeva, u Vinskoj priči Srijema

Educirano 12 stručnjaka

Kroz ovaj projekt je educirano 12 stručnih sommeliera, koji imaju "level 2". – Možemo se pohvaliti da smo, što se tiče sommelierstva i vina, dobili najobrazovanije ljude u Hrvatskoj. Oni će svoja znanja prenositi na nove naraštaje – ističe ravnatelj. Inače, škola S. Sulimanca Pitomača ima i svoj vinograd, a proizvode "školsko vino".

– Ovim projektom prvenstveno razvijamo turističke kapacitete na području naše županije, budući da je sommelierstvo jedan od važnih segmenata u turističkoj ponudi. Budući sommelieri, ali i svi oni koji se budu educirali u ovoj školi, imat će odlične kompetencije u iznimno zanimljivom zanimanju za koje postoji interes na tržištu rada – naglasio je župan Igor Andrović.