Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
DEGUSTACIJOM PREDSTAVILI ILOČKU VINSKU CESTU

Traminac, vino kraljeva, u Vinskoj priči Srijema

Foto: Borna Subota
Srijemski traminci zaštitni su znak vinske ceste s 20-ak vinarija

U organizaciji Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, u Zagrebu je održana vinska degustacija iz ciklusa Vinske priče Srijema „Traminac – vino kraljeva“. Još jedne Vinske priče Srijema otkrile su svu raskoš traminca, sorte koja je u najistočnijem srijemskom vinogorju prvi put zasađena početkom 18. stoljeća.

ODRŽAN DRUGI SAJAM RAZMJENE SJEMENA Izgubljeno više od 70 % sorti voća i povrća

– Otkad je zasađen prvi trs traminca 1701. na Principovcu, ladanjskom imanju obitelji Odescalchi i najpoznatijem srijemskom vinorodnom području, ova sorta pobuđuje zanimanje vinskog svijeta. Srijemski traminci pili su se na kraljevskim dvorovima, osvajaju svjetske nagrade i zaštitni su znak Iločke vinske ceste s dvadesetak šarmantnih vinarija, među kojima su i Stari podrumi iz 15. i 18. stoljeća. Ovo je najbolja pozivnica za posjet Srijemu i Slavoniji, posebno za ljubitelje vina – rekla je direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak.

Da je riječ o iznimnim vinima koja pristaju uz najfinija jela, ovaj put s potpisom poznatog chefa Stefana Cosatti nija okrunjenog Michelinovim zvjezdicama, dokaz je osam vrhunskih traminaca Iločke vinske ceste. Nakon podlijevanog sira i odlične pečenice, koji su stigli iz Srijema, uz vrsnu sommelierku Jelenu Šimić Valentić za početak priče odabrana su dva zanimljiva traminca.

Iz najistočnije hrvatske vinarije Papak suho vino Radosh iz 2017., intenzivnog mirisa muškatnih aroma, meda i starih ruža, kremoznog i slatkastog okusa, a iz Vinarije Dragun polusuhi traminac iz 2019., dominantnih mednih nota, nježno slatkast i pitak, traži još jedan gutljaj.