Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
ODRŽAN DRUGI SAJAM RAZMJENE SJEMENA

Izgubljeno više od 70 % sorti voća i povrća

Foto: Šibensko-kninska županija
Uz korisne informacije o sjemenu, svaki je polaznik dobio knjigu Silvije Kolar-Fodor “Vrtlarenje u skladu s prirodom“, priručnik za sve koji na ekološki način žele uzgajati povrće

U organizaciji Ekološke udruge Krka te pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije, početkom rujna u Šibeniku je održan drugi Sajam razmjene sjemena. U sklopu sajma održano je zanimljivo predavanje predsjednice udruge Biovrt Silvije Kolar-Fodor na temu “Sjeme kao zalog budućnosti”, na kojem se okupilo 30-ak zainteresiranih poljoprivrednika i hobista. Na predavanju je istaknuto kako smo u posljednjih stotinjak godina, otkako se poljoprivredna proizvodnja komercijalizirala, izgubili više od 70% sorti voća i povrća.

Najbolji u Hrvatskoj prema podacima Ministarstva Koprivnica među tri grada koji odvojeno prikupljaju više od 50 posto otpada

Sjeme uglavnom proizvode velike multinacionalne sjemenarske kompanije koje selekciju sorti raznog sjemena temelje na produktivnosti, nauštrb okusa ili nutritivnih vrijednosti. Poljoprivredna gospodarstva koja proizvode vlastitu hranu, osobito po ekološkim principima, trebala bi biti svjesna da raznolikost biljnih vrsta održava dobru ravnotežu u vrtu, a korištenje autohtonih sorti koje su prilagođene lokalnim prilikama ukusnije su i bogatije hranjivim sastojcima.

Osim navedenog, Silvija Kolar-Fodor polaznike radionice podučila je kada skupljati sjeme, kako ga pripremiti za čuvanje i koliko dugo pojedina vrsta zadržava klijavost. Nakon predavanja organizirana je razmjena sjemena, ali i razmjena iskustava pojedinih iskusnih sakupljača sjemena. – Dok su roditelji bili na predavanju, za djecu je organizirana edukativna igraonica na kojoj su kroz igru učili o važnosti očuvanja bioraznolikosti okoliša – istaknuli su iz Šibensko-Kninske županije.