Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Najbolji u Hrvatskoj prema podacima Ministarstva

Koprivnica među tri grada koji odvojeno prikupljaju više od 50 posto otpada

Foto: Robert Mihaljević
Komunalac uskoro kreće u projekt dogradnje i modernizacije postojeće kompostane kojim će još povećati kapacitete za biorazgradivi otpad

Koprivnica je među samo tri grada u Hrvatskoj koji su ove godine već ispunili normu od najmanje 50 posto odvojeno prikupljenoga otpada. Do kraja godine to, prema Planu gospodarenja otpadom, moraju učiniti sve jedinice lokalne samouprave, ali se, kako sada stoje stvari, to neće dogoditi.

Koprivnica ima čak oko 670 zaposlenih više nego godinu prije u pravnim osobama PODACI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU U Koprivnici lani otvoreno najviše radnih mjesta na sjeveru

Svake godine manje otpada

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, Koprivnica je već na oko 51 posto odvojeno prikupljenoga otpada, odnosno 165 kilograma godišnje po stanovniku. Tome će svakako pridonijeti i novo reciklažno dvorište u prigradskom naselju Herešinu. Otvoreno je u proljeće ove godine, a vrijednost izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta koje se prostire na 2700 četvornih metara je 5,2 milijuna kuna, od čega je 85 posto iznosa sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je ostatak platio Grad. U koprivničkome Komunalcu, koji skrbi o gospodarenju otpadom na području grada i okolnih općina, ističu kako je količina komunalnog otpada iz godine u godinu sve manja. Tijekom 2009. godine, primjerice, na odlagalište otpada Piškornica u Koprivničkome Ivancu odloženo je oko 18.700 tona otpada, a lani tek 4900 tona s područja Koprivnice. Komunalac sustavno ulaže u odvajanje i odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada, pa se na cijelom uslužnom području Komunalca na kućnom pragu odvojeno prikupljaju papir, plastika i biorazgradivi otpad. U gradu su građanima na raspolaganju i 74 lokacije zelenih otoka s ukupno 238 spremnika za papir, plastiku, metal i staklo.

U Komunalcu podsjećaju kako su početkom godine otvorili novo, drugo reciklažno dvorište s ciljem dodatnog smanjenja nepropisnog odlaganja otpada na divlja odlagališta i zelene otoke i rasterećenja postojećeg reciklažnog dvorišta, čiji kapaciteti za pojedinu vrstu otpada nisu dovoljni s obzirom na broj stanovnika i količinu otpada.

BAZENI CERINE Novo igralište i škola nogometa Koprivnice

“Kompostište i reciklažno dvorište za građevinski otpad otvoreno je 2011. te se i ondje bilježi porast otpada koji se odlaže, a iz biorazgradivog otpada i proizvodi kompost prve klase. Komunalac uskoro kreće u projekt dogradnje i modernizacije postojeće kompostane kojim će još povećati kapacitete za biorazgradivi otpad”, navode u gradskoj komunalnoj tvrtki.

Novo ulaganje

U projekt novog postrojenja za recikliranje odvojeno prikupljenog biootpada s kompostiranjem uložit će se 14 milijuna kuna, od čega će 4,5 milijuna kuna sufinancirati Ministarstvo gospodarstva.

“Komunalac će i dalje ulagati u najbolja rješenja na području skupljanja i zbrinjavanja otpada, obnovljive izvore energije i promicati zaštitu okoliša te kružno gospodarstvo kao temelj uspjeha i viziju budućnosti zelene Koprivnice. Treće mjesto na popisu gradova s najvećim postotkom odvojenog sakupljanja otpada dokaz je da idemo u pravom smjeru”, zaključuju u koprivničkoj tvrtki.