Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Projekt ADRIACLIM

U Slanom instalirani mjerni uređaji

Foto: DNŽ
Mjerni uređaj će u realnom vremenu pratiti mijene plime i oseke, visinu valova, temperaturu mora, vjetar, oborine...

U sklopu projekta ADRIACLIM u uvali Slano instalirana je specijalizirana oprema za mjerenje meteoroloških i hidroloških parametara. Mjerni uređaj će u realnom vremenu pratiti mijene plime i oseke, visinu valova, temperaturu mora, vjetar, oborine i druge indikatore, a dobiveni podaci će se upotrijebiti pri razvoju strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Uz DNŽ, projektni partner na pilot-području uvale Slano je i Institut Ruđer Bošković.

Cilj projekta ADRIACLIM je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena na hrvatskoj i talijanskoj strani Jadranskog mora.

Uredit će se i plaža u uvali Slano. Postavit će se nove urbane, solarne klupe i solarni tuševi te urediti vegetacija autohtonim biljem.

U projektu, osim Županije iz Hrvatske sudjeluju Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustanova RERA SD Splitsko-dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija.  Partnerski konzorcij čini 19 partnera iz Hrvatske i Italije.

Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija DNŽ DUNEA. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Provedba projekta započela je 1. 1. 2020. i traje 36 mjeseci. Ukupna vrijednost je 8,823.415 eura, od čega je 85 posto bespovratnih EU sredstava. Ukupan proračun DNŽ-a za tu svrhu iznosi 283.500 eura. Iskoristit će ih za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području.