Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Potpisan ugovor vrijedan gotovo 25 milijuna kuna

U svijetu jedinstveni Muzej tambure imat će i radionicu, suvenirnicu...

Muzej tambure
1/3
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
S ovim će grad Slavonski Brod i Tvrđava dobiti važno mjesto na kulturnoj karti regije, jer u projektima koji će uslijediti poslije obnove dijela u kojem će se nalaziti Muzej tambure naš je cilj da Tvrđavu pozicioniramo kao centar kulture Slavonije i Baranje, rekao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara

Grad Slavonski Brod potpisao je s tvrtkom Šprajc THD kao izvođačem radova gotovo 25 milijuna kuna vrijedan ugovor o rekonstrukciji i uređenju sjeverozapadnog dijela kavalira Tvrđave Brod, u kojemu će biti smješten u svijetu jedinstveni Muzej tambure. Uz muzejski postav, na prostoru od gotovo 2500 četvornih metara smjestit će se i multimedijalni centar, majstorska radionica te suvenirnica. Ukupna vrijednost projekta "Kuća tambure – Slavonska notna bajka" veća je od 27 milijuna kuna, a s 85 posto sredstava sufinancira se iz fondova EU. Ostatak od 15 posto sufinancirat će Grad iz svog proračuna.

U ulici je osamdesetak splavi Slavonski Brod U Splavarskoj nema struje, asfalta, ali nitko se ne buni

- S ovim će grad Slavonski Brod i Tvrđava dobiti važno mjesto na kulturnoj karti regije, jer u projektima koji će uslijediti poslije obnove dijela u kojem će se nalaziti Muzej tambure naš je cilj da Tvrđavu pozicioniramo kao centar kulture Slavonije i Baranje. Mislim da ćemo s ovim sadržajima koji su predviđeni i uspjeti u tome – rekao je brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Slavonski Brod je jedini grad na svijetu koji ima Muzej tambure. Muzej je smješten u dva tvrđavska kazamata, a daje povijesni pregled razvoja tambure i tamburaške glazbe na ovim prostorima kroz bogati postav glazbala, notnih zapisa, fotodokumentacije i plakata te multimedijalnog dijela sa slušaonicom. U sklopu novog projekta "Kuća tambure – Slavonska notna bajka", kojeg su pokrenuli Grad kao nositelj te Brodska udruga tamburaša kao idejni začetnik i vlasnik građe, muzej otvoren 2013. godine preselit će se u novi, obnovljeni prostor u gradskoj Tvrđavi. Za tu je namjenu kroz ITU mehanizam povučeno više od 27 milijuna kuna, od čega su 23 milijuna bespovratna sredstva EU. 

bolji uvjeti za obrazovanje Nove knjige za lektiru uskoro u knjižnicama gradskih osnovnih škola

- U ovom je natječaju osigurana kompletna rekonstrukcija i restauracija vanjskog i unutarnjeg dijela kavalira, bez opreme. Natječaj za opremu trebao bi biti raspisan krajem ove godine. Uz izloške koje je Brodska udruga tamburaša već skupila, u prostoru muzeja nalazit će se i radionica za izradu tamburaških glazbala, u kojoj će majstori moći pokazati ono što proizvedu, te suvenirnica – istaknuo je Duspara.

Dio prostora Kuće tambure činit će polivalentna dvorana, arhivsko dokumentacijski centar te administrativni i skladišni prostori. Pretvaranjem dijela Tvrđave u Interaktivni kreativni centar posvećen tradicionalnoj tamburaškoj glazbi i tamburi, prostor bi se zaštitio od daljnjeg propadanja, a onda, postepeno, suvremenim sadržajima povezao i s urbanim i kulturnim tkivom grada. Kasnijim programima trebao bi biti pretvoren u pravu turističku atrakciju i prvorazredan doživljaj za posjetitelje.

sportsko-rekreacijski centar Uskoro gradnja najvećeg i najmodernijeg kampa u Slavoniji Učionica na otvorenom zajednički projekt Brodski učenici o prirodi uče u učionici na otvorenom