Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Investicija od 45 milijuna kuna pored Bjelovara

U Velikoj Cigleni gradi se jedina geotermalna elektrana u RH i jedna od najvećih u EU

Foto: Grad Bjelovar
Snaga elektrane je 10 megavata što je jednako opskrbi vrućom vodom 23.000 kućanstava

U Velikoj Cigleni kraj Bjelovara gradit će se geotermalna elektrana, jedina takve vrste u Hrvatskoj, ali i jedna od najvećih u Europi. Ugovor o osnivanju prava građenja proteklih je dana potpisao ministar državne imovine Goran Marić s voditeljem projekta Dragutinom Domitrovićem iz tvrtke Geoen u kojoj su ujedno i hrvatski Geothermal, vlasnika Dragana Jurilja i njihov turski partner kompanija MB Holding. – U Velikoj Cigleni je prije 25 godina pronađen dragocjeni geotermalni izvor, a danas je na tom zemljištu sagrađena jedina geotermalna elektrana u Hrvatskoj. Njezina snaga je 10 megavata što odgovara opskrbi vrućom vodom 23 tisuće kućanstava. Inače, snaga elektrane je 16,5 megavata, no taj „višak“ trošimo za svoje potrebe – objasnio je tehničke detalje Domitrović ujedno najavivši službeno otvorenje geotermalne elektrane za 26. travnja ove godine. Vrijednost ulaganja u elektranu iznosi 45 milijuna eura, a ako se ubroji i dugogodišnje ulaganje Ine u istraživanje bušotine, vrijednost ulaganja u geotermalnu elektranu koja koristi vruću vodu i paru za proizvodnju električne energije iznosi 65 milijuna eura.

13. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu Pčelarski sajam u Bjelovaru najveća je izložbeno-prodajna ponuda pčelarske opreme i strojeva Bjelovar u veljači domaćin pčelarima i vinarima

– Sve se više bližimo trenutku kada će elektrana početi raditi s potrebnim papirima. Valja napomenuti kako se u neposrednoj blizini geotermalne elektrane nalazi još dosta državnog zemljišta koje bi se moglo vezati uz elektranu i iskoristiti kao dugoročni potencijal, primjerice, za grijanje staklenika. Potencijalni investitori u tom će se smislu sigurno zainteresirati za ovu priču, a to je izuzetno dobra stvar i za elektranu – kazao je gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak. Ministar Marić s osmijehom je potpisao ugovor rekavši kako ga ništa ne veseli kao otvaranje novih pogona, a ujedno je i pohvalio suradnju s Gradom Bjelovarom. Osim ovog ugovora, ministar Marić je s gradonačelnikom Hrebakom potpisao i ugovor o davanju na uporabu zgradu i dvorište na Trgu Stjepana Radića. Riječ je o zgradi na samom ulazu u Bjelovar koja trenutačno narušava vizuru grada, a koja će uz prikladnu obnovu poslužiti za potrebe Digitalnog inovacijskog centra.

– Obavili smo dio razgovora u Ministarstvu kulture, obavit ćemo sastanak i u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te bi Grad uz dozvolu države prijavio tu zgradu na energetsku obnovu kako bismo je stavili u funkciju za potrebe Veleučilišta i Tehnološkog parka. To bi ujedno značilo i pokretanje investicije koja je zasigurno veća od 10 milijuna kuna, od čega bi većina bila pokrivena iz fondova EU, ako nam taj projekt prođe. Veliki broj projekata nam prolazi i ja vjerujem da tu zgradu možemo u razdoblju od godinu dana staviti u funkciju – istaknuo je gradonačelnik te dodao kako ni projekt Studentskog doma nije zaboravljen.

Za njega se nada skorom rješavanju problematike vlasnika kako bi Grad mogao početi ulagati u dom i tako dao Bjelovaru pravo značenje studentskog grada.

Igor Brajdić OSVRT NA 2018. Brajdić: "U Bjelovaru danas radi 600 ljudi više"