Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Vrhunski sportaši-ročnici

U vojnoj odori Filipi, Milun, Seligman, Iva Radoš...

Vrhunski sportaši ročnici
1/2
Foto: morh.hr
vrhunski sportaši prvi dio obuke provest će u vojarni u požegi, a ostatak u matičnim klubovima

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za doktrinu "Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske u vojarni "123. brigade HV" u Požegi započela je obuka šestog naraštaja vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. 

Služenje je započelo prihvatom i potpisivanjem ugovora s MORH-om, a u ovom naraštaju prihvaćeno je jedanaest ročnika, među kojima i dvije djevojke. U ovom je uputnom roku vrhunskim sportašima za ugovornu pričuvu Hrvatske vojske zastupljeno sedam sportova. Među jedanaest sportaša pristiglih na osposobljavanje su višestruki prvaci Hrvatske, osvajači medalja na europskim i svjetskim prvenstvima Lovre Brečić, Iva Radoš i Kristina Tomić (taekwondo), Dominik Družeta (džudo), Toni Filipi i Marko Milun (boks), Ivan Huklek i Ivan Lizatović (hrvanje), Miran Maričić (streljaštvo), Ivan Kvesić (karate) i Robert Seligman (gimnastika).

Rukometašice Javni natječaj Prvi put potpore vrhunskim sportašima

Kako su izvijestili iz MORH-a, obuka ročnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju traje 40 radnih dana, odnosno osam tjedana. Programski sadržaji podijeljeni su na programska područja, a obuka je vremenski podijeljena u dva razdoblja. Vrhunski sportaši prvi dio obuke provest će u vojarni u Požegi, a preostali u matičnim savezima i klubovima.

Foto: MORH.HR

- Prvi dio obuke obuhvaća zadaće iz sljedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komunikacija, zaštita, reakcija na bojištu, vojna služba i tjelovježba. Ovo razdoblje završava polaganjem svečane prisege 25. siječnja 2018. godine. Drugi dio obuke traje 28 dana, tijekom kojim je ročnicima vrhunskim sportašima omogućeno sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima – navode iz Ministarstva obrane.

Po uspješnom završetku dragovoljnog vojnog osposobljavanja, vrhunski sportaši i sportašice će s Ministarstvom obrane potpisati ugovor o ugovornoj pričuvi. Ministarstvo obrane RH s vrhunskim sportašima sklapa ugovor o službi u pričuvnom sastavu OSRH na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, a temeljem Sporazuma o suradnji, unapređenju i razvoju sporta u Republici Hrvatskoj.

Svečanost u vojarni 123. brigade hv-a u požegi Domovini prisegnulo 60 djevojaka i 264 mladića