Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju pozitivan trend

U Zagrebačkoj županiji prosječna mjesečna plaća za ožujak iznosila je 7200 kuna

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Na nacionalnoj razini, prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama za ožujak iznosila je 7138 kuna

Zagrebačka županija zauzela je drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba, što se tiče prosječnih neto plaća za ožujak 2021. godine. Granicu od 7000 kuna prešla je još samo Primorsko-goranska županija koja je na trećem mjestu.

DAMIR DEKANIĆ Župan Vukovarsko-srijemske županije: Županiju ću dovesti u hrvatski prosjek, a onda i u sam vrh

Najviši iznos 8593 kune

Podaci su to Državnog zavoda za statistiku o prosječnim neto plaćama po županijama, a na nacionalnoj razini prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih po županijama kretale su se u ožujku od najviših 8593 kune, kolika je bila prosječna plaća u Zagrebu, do najnižih 6075 kuna koliko se zarađivalo u Virovitičko-podravskoj županiji. Iza Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija sa 7200 kuna te Primorsko-goranska županija sa 7034 kune prosječne mjesečne plaće.

Zagreb prednjači i u broju zaposlenih – njih 339 tisuća, a slijedi ga Splitsko-dalmatinska županija sa 153 tisuće zaposlenih, Zagrebačka županija je sa 126 tisuća na trećem mjestu, a više od 100 tisuća njih imala je još jedino Primorsko-goranska županija sa 109 tisuća radnika.

– Budući da najnoviji podaci o zaposlenosti ne pokazuju u kojoj županiji ljudi rade, nego imaju li status zaposlene osobe, Zagrebačka županija zabilježila je osjetni skok zaposlenih u odnosu na dosadašnje statističke podatke, dok je primjerice Grad Zagreb, u kojem velik broj stanovnika zagrebačkog prstena radi, zabilježio pad zaposlenosti – komentiraju u Zagrebačkoj županiji. Što se tiče brojki na nacionalnoj razini, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za ožujak 2021. iznosila je 7138 kuna.

Završeno je ocjenjivanje osam različitih sorti koje se uzgajaju na ovom području Tek se uvodi u proizvodnju, ali sibilla je najukusnija jagoda u Zagrebačkoj županiji

DZS ima novu metodologiju

Inače, Državni zavod za statistiku unaprijedio je statistiku tržišta rada. Set podataka koji se obrađuje iz Izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja proširen je te su time znatno skraćeni rokovi objavljivanja podataka o zaposlenima po županijama, plaćama po županijama te plaćama prema spolu. Nova metodologija omogućuje praćenje plaća i zaposlenosti u realnom vremenu te će zahvaljujući tome podatke na županijskoj razini moći objavljivati četiri puta godišnje.