Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 150 pregleda
Ulaganje u poljoprivredu

U Zaprešiću prodana milijunta litra mlijeka iz mljekomata

Zagrebačka županija mljekomat
Foto: Zagrebačka županija
Nakon darivanja kupca milijunte litre prodana mlijeka, župan Stjepan Kožić je zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićemu Harmici (općina Brdovec) prisutvovao otvorenju mini-sirane obitelji Vlade Jurkasa

Dvije godine nakon postavljanja prvog mljekomata, članovi Mljekarsko-stočarske zadruge 'Proizvodi sela' jučer su u Zaprešiću prodali milijuntu litru mlijeka i nagradili njezina kupca.

Članovi ove zadruge dosad su postavili 13 mljekomata - u Zagrebu i nekoliko gradova Zagrebačke županije, a milijunta litra mlijeka prodana je na mljekomatu obitelji Stjepana Vrhovca. Jeleni Sajko, koja mlijeko na ovaj način kupuje više od godine dana, prigodni poklon Zadruge uručio je župan Stjepan Kožić.

- Definitivno se osjeti razlika, puno je ljepši okus mlijeka, nije razvodnjeno, osjeća se da je pravo, domaće - komentirala je Sajko.

Nakon darivanja kupca milijunte litre prodana mlijeka, župan je, zajedno s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, prisustvovao u Harmici (općina Brdovec) otvorenju mini-sirane obitelji Vlade Jurkasa, također člana Mljekarsko-stočarske zadruge 'Proizvodi sela', priopćili su na stranicama Zagrebačke županije.

- Želja nam je da proizvodnja i poljoprivredni proizvođači opstanu, stoga u poljoprivredu ulažemo značajna sredstva. Jedan od projekata, kojim to činimo, je i direktna prodaja poljoprivrednih proizvoda, bez posrednika. U projekt postavljanja mljekomata i otvaranja mini-sirana dosad smo uložili preko milijun kuna i na taj način očuvali jedan broj farmi. Želja nam je da 'vrhnje' ne odnosi netko drugi, nego da ono ostane proizvođaču - rekao je župan.

U sirani radi deset osoba

Obitelj Jurkas se proizvodnjom mlijeka bavi od 2006. godine, kada je, nakon dotadašnjega tova junadi, kupljeno prvih tridesetak junica.

- Slijedeće godine smo kupili još devet junica i to je bio začetak našega stada. Čuvamo ga, brinemo o njegovoj genetici, o kvalitetnoj hranidbi stoke - rekao je Jurkas, u čijoj je staji danas 130 grla. Dnevna proizvodnja mlijeka kreće se oko 1200 litara.

- Danas je na 'našem dvorištu' zaposleno deset osoba. Trudimo se naći dovoljno posla i uredno isplatiti plaće. Zasad to i uspijevamo - rekao je Jurkas.

Mljekarski sektor u najtežoj situaciji

Ministar Tolušić je rekao da je obiteljska tradicija pokazatelj da se na selu, koliko god se teško živi, može napredovati.

- Mljekarski sektor je, definitivno, možda u najtežoj situaciji kada govorimo o sektoru poljoprivrede, ali ovakvi primjer pokazuju da se ipak može. Zahvaljujući mudrim ulaganjima i novim proizvodima od litre mlijeka se može puno više izvući. Bitno je i udruživanje malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, to je budućnost hrvatske poljoprivrede. Ulaganje u ovakve male pogone, zapravo, može potaknuti razvoj cjelokupne poljoprivrede - rekao je ministar.

Članovi Mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela“ uložili su protekle dvije godine u postavljanje mljekomata, otvaranje mini-srana i unapređenje proizvodnje oko 4,2 milijuna kuna. Od oko 12.000 litara mlijeka, koliko iznosi njihova ukupna dnevna proizvodnja, gotovo 5000 litara proda se na mljekomatima.