Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Nagrađeni najbolji radovi na natječaju “Kreativni i neovisni”

Učenici 11 osnovnih i sedam srednjih škola rekli “ne” drogi i ovisnosti

Foto: pszupanija.hr
Ove godine najaktivniji su bili učenici OŠ A. Kanižlića Požega, OŠ D. Lermana Brestovac, OŠ Lipik i Katoličke osnovne škole u Požegi te Gimnazije

Rekordnih 11 osnovnih i sedam srednjih škola sudjelovalo je na sedmom natječaju “Kreativni i neovisni”, kojeg su u povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti raspisali Požeško-slavonska županija, Županijsko stručno povjerenstvo za suzbijanje zloporabe droga i županijski Zavod za javno zdravstvo.

Kreativni i neovisni Učenici svojim radovima rekli ‘ne’ drogi i ovisnosti

Nagrađene i škole

Učenici od petog do osmog razreda osnovne škole te srednjoškolci natjecali su se u izradi likovnih radova, plakata, instalacija, fotografija i jednominutnih filmova na teme što cigarete, alkohol, kocka i droga čine ljudima, imam(o) stav i govorim(o) ne te što imam(o) od toga da kažem(o) ne. Natječajem je učenicima dana mogućnost kreativnog promišljanja o sredstvima ovisnosti.

Nakon pregleda i odabira, županijsko prosudbeno povjerenstvo nagradilo je ukupno stotinu učenika za najbolje individualne i grupne uratke u svim kategorijama te za sudjelovanje na natječaju. Povjerenstvo je odlučilo nagraditi i sve škole čiji su učenici osvojili nagrade, i to s iznosom od 500 kuna za svaku školu. Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije osigurao je novčana sredstva za nagrađene učenike, a Požeško-slavonska županija za škole i mentore.

Prvu nagradu za najbolji plakat osvojile su Marta Jeleč (OŠ Antuna Kanižlića, Požega) u individualnom te Poljoprivredno-prehrambena škola Požega u grupnom dijelu.

Znak zabrane prodaje alkohola maloljetnicima Koprivničko-križevačka županija Alkohol više puta na mjesec pije 40 posto srednjoškolaca

Najbolje likovne radove izradile su učenice Nora Vrselja (OŠ Ivan Goran Kovačić, Velika), Hana Mihalj (OŠ Antuna Kanižlića, Požega) i Viktorija Maričević (Obrtnička škola Požega) u individualnom, a Obrtnička škola Požega u grupnom dijelu.

Aktivni đaci

Autori najboljih fotografija su Karla Capek (Gimnazija Požega) u individualnom te OŠ Antuna Kanižlića (Požega) u grupnom dijelu. Najbolje instalacije izradili su Matko Kuzmar (OŠ Stjepana Radića, Čaglin) i Srednja škola Pakrac, a najbolje filmove snimili su Dominik Budimir (Glazbena škola Požega), Katolička gimnazija i Katolička osnovna škola Požega.

Ove godine najaktivniji su bili učenici OŠ A. Kanižlića Požega, OŠ D. Lermana Brestovac, OŠ Lipik i Katoličke osnovne škole u Požegi te Gimnazije, Poljoprivredno-prehrambene, Obrtničke i Ekonomske škole Požega, s obzirom na to da je iz tih škola pristigao najveći broj radova.

Policijac, ilustracija Nude ih na webu Nove droge prodaju kao osvježivače prostora