Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodska škola

Učenici o autohtonim biljkama uče uz pomoć QR kodova

Edukativni interaktivni park
1/9
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U dvorištu OŠ Đuro Pilar izgrađen je edukativni interaktivni park u sklopu kojeg učenici promatraju i analiziraju biljni svijet

U brodskoj OŠ “Đuro Pilar” spojili su autohtone vrste biljaka s najsuvremenijim IT tehnologijama. Naime, u dvorištu ove škole izgrađen je edukativni interaktivni park, zamišljen tako da uz pomoć autohtonih sadnica stabala, voćki i spiralnog aromatičnog vrta s ljekovitim i začinskim biljem učenici mogu uživo promatrati i analizirati biljni svijet našeg podneblja.

Pored svake sadnice postavljeni su stupići s pločicama na kojima se nalaze QR kodovi pojedinih sadnica stabala ili biljaka, pa će tako učenici očitavanjem kodova putem pametnih telefona moći dodatno istraživati u sklopu svojih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti.

U planu je i postavljanje drvenih info-panoa i spremnika za kompost te uređenje pozornice u “šumskom” stilu.

– Ideja je da učenici dobiju mjesto na kojemu će moći uživo promatrati biljke, njihov rast i razvoj te aktualizirati nastavni proces prirodoslovnih znanosti. U nastavi matematike koristit će im za mjerenje udaljenosti, računanje postotaka i druge bazične funkcije, dok će u nastavi prirode, biologije i kemije moći proučavati rast biljaka te izgled i obilježja autohtonih stabala – kaže ravnatelj škole Igor Nikičić.

Prema njegovim riječima, QR kodovi zasad vode na stranice Wikipedije, a tijekom sljedećih godina učenici će na satima informatike sami raditi internetske stranice o parku i stablima. Projekt “Zajedno za školski park” vrijedan je 22.500 kuna, a financirali su ga HEP-a i Zaklada Slagalica. Svoj doprinos dale su i Hrvatske šume te Srednja poljoprivredna škola M. A. Reljković, s kojima je dogovorena organizacija edukativnih radionica na kojima će učenici proizvoditi eterična ulja i druge proizvode. – Želimo da naša škola bude mjesto gdje dobre ideje postaju stvarnost – poručio je Nikičić.