Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Nacionalno istraživanje

Učenici s kockanjem počinju već u osnovnoj školi

kockanje
Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
Zajednica žena 'Katarina Zrinski' Splitsko-dalmatinske županije uz podršku županije organizirala stručni skup

Sedamdeset posto hrvatskih srednjoškolaca barem se jedanput okušalo u kockanju, 13 posto ima već razvijene probleme vezane za kockanje, a 20 posto ih je u visokom riziku. Ukupno oko 30 posto mladih ulazi u rizičnu skupinu s razvijenim problemima. To su rezultati nacionalnog istraživanja provedenog na oko 2700 učenika u svim hrvatskim srednjim školama.

Blaženko Boban Konferencija o radu s nadarenom djecom – po uzoru na Izrael Boban: Učimo od zemlje s najviše nobelovaca po glavi stanovnika

I roditelji se moraju osvijestiti

Istraživanje otkriva da jednako često kockaju učenici prvih i četvrtih razreda, što znači da su “prvaši” s kockanjem počeli već u osnovnoj školi. Najširi oblik kockanja je sportsko klađenje. O toj se temi govorilo na stručnom skupu “Kockanje mladih u Hrvatskoj”, koje je u splitskom hotelu Park organizirala Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Splitsko-dalmatinske županije uz podršku Splitsko-dalmatinske županije. 
 – Situacija nije alarmantna, ali ostavlja prostor za kolektivno nacionalno osvješćivanje problema. Tih 30% koji već imaju probleme ili su u visokom riziku razlog je zbog kojeg moramo govoriti o tome – rekao je socijalni pedagog Toni Maglica ističući kako je problematično kockanje roditelja, posebice po muškoj liniji, kao jedan od najopasnijih rizika za djecu.

Roditelji su svjesni problema kockanja kod mladih, ali još nisu osvijestili kako njihovo povremeno klađenje može izazvati problem. Učestalosti kockanja kod mladih pridonose roditeljski odgojni stilovi – iznimno kažnjavajući i iznimno popustljivi. Kockanje, posebice sportsko klađenje, postao je muški fenomen, a zabrinjava da više kockaju mladi nego zreli ljudi. Kladionice su pristupačne, otvaraju se u blizini škola, a tu su i mobilne aplikacije. Mnogi opravdavaju odlazak u kladionice pod izlikom kako uplata od desetak kuna i nije neki problem.

Zabrinjavajući porast

– Odgovornost je na svima nama kao društvu. Nikad nijedan roditelj nije došao k nama i rekao “Imam problem, našao sam kod djeteta uplatne listiće i neobično veliku svotu novca. Nismo još osvijestili problem, roditelj treba promatrati svojeg srednjoškolca – poručila je Roberta Matković iz službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.


– I politika i društvo i obitelji mogu tražiti opravdanje kao odgovor na pitanje zašto mladi ljudi utočište traže u kockanju, ali riječ je o putu koje vodi prema ponoru – istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i dodao kako se svi više trebamo okrenuti djeci i mladima, ali ih nikako ne smijemo voditi u kladionice.


– Čuli smo porazne podatke o kockanju mladih koje je osobito u velikom porastu posredstvom interneta – rekla je Danica Baričević, predsjednica županijske Zajednice žena „Katarina Zrinski“ i pozvala je na veću osviještenost društva.

Iznijela je podatak kako je prije 22 godine kockanje mladih u Hrvatskoj bio zanemariv društveni fenomen, a danas je u zabrinjavajućem porastu.

Milan Kujundžić Na poziv župana Bobana Za Spinrazu Split uplatio 200.000, Omiš 100.000, Vrlika 30.000 kuna, očekuje se Imotski