Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt ”Školski obrok za sve “Osječko-baranjska županija provodi u 72 osnovne škole

Učenici sve više prihvaćaju zdravu prehranu u školama

Foto: OBŽ
Kao nadogradnja jedinstvenog županijskog projekta “Školski obrok za sve”, organiziraju se i edukativne radionice o zdravoj prehrani, a u petak je takva održana u OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu

S 586 učenika raspoređenih u 32 razredna odjela u matičnoj školi u Valpovu, područnim školama Bocanjevci, Nard i Šag te Osnovnoj glazbenoj školi, Osnovna škola Matije Petra Katančića u Valpovu svrstava se među najveće škole na području Osječko-baranjske županije.

Nakon energetske obnove zgrade i dvorane u Valpovu uvjeti za rad učenika, nastavnika i osoblja podignuti su na još višu razinu, a uz ostale aktivnosti, ova škola uspješno provodi i projekt “Školski obrok za sve”. Naime, ovaj projekt Osječko-baranjska županija u suradnji s općinama i gradovima provodi od 1. siječnja 2018. godine u 72 osnovne škole, i tako svakom učeniku osigurava 
minimalno jedan obrok dnevno.

Ujedno, “Školski obrok za sve” usmjerava učenike, nastavnike i roditelje prema zdravoj prehrani te nastoji osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Kuhani obrok

Kako bi se projekt stalno nadograđivao i postigao optimalni učinak, Osječko-baranjska županija u osnovnim školama organizira i edukativne radionice o zdravoj prehrani, a u petak je takva radionica održana u Osnovnoj školi Matije Petra Katančića u Valpovu, što je bio povod za radni posjet župana Ivana Anušića sa suradnicima.

- Projekt besplatnih školskih obroka, na kojem Županija radi posljednje četiri godine, polučio je odlične rezultate. Naime, to nije samo besplatna hrana, već i prehrana koja je nutricionistički dovoljno kvalitetna za razvoj djece te dobi. Namirnice od kojih se spravljaju obroci dolaze od lokalnih OPG-ova, s naših polja, zbog čega se djeci poslužuje zdrava, kvalitetna i domaća hrana. Veliki broj škola priprema kuhane obroke u za to uređenim kuhinjama i blagovaonicama, a ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj ima velike benefite za zajednicu i društvo. Međutim, i tu je potrebna edukacija i informiranje, ne samo djece već i roditelja, o važnosti pravilne prehrane i izboru namirnica kako  bi se postigli zamišljeni ciljevi – naglasio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Podsjetio je da se za projekt “Školski obrok za sve” izdvaja oko 19 milijuna kuna, od čega Županija izdvaja 12 milijuna kuna, 
a općine i gradovi ostatak. Za ostale projekte prehrane učenika povuče se oko dva milijuna kuna iz europskih fondova.

Voditeljica Nutricionističkog savjetovališta Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, magistra nutricionizma Ivana Sović, objasnila je kako je cilj radionice potaknuti ciklus edukacije o pravilnoj prehrani.

– Učenici možda već imaju  neke spoznaje o tome, ali želimo da ih znaju primijeniti u svakodnevnom životu. Učit ćemo o osnovama prehrane, a u daljnjem ciklusu bit će riječi o pripremi  zdravog obroka te o posljedicama neadekvatne prehrane tijekom  školovanja – kazala je.

Nema više otpora

– Primjetno je da djeca sve više prihvaćaju zdravu prehranu. To nam kažu i razrednice i kuharice, s obzirom na to da je na početku primjene kuhanih i zdravih obroka bilo određenog otpora. Sada se trudimo vidjeti što djeca vole i spojiti to sa zdravim namirnicama, a polako se, nakon pandemijskog razdoblja, vraćamo uobičajenom rasporedu i svakodnevnim kuhanim obrocima – rekao je Dalibor Košutić, ravnatelj OŠ Matije Petra Katančića.

Dodao je da škola ima 585 učenika, među kojima je i pet iz Ukrajine.

– Od ukupnog broja, samo 20-ero djece ne hrani se u školi, i to uglavnom iz zdravstvenih razloga, a svi ostali koriste se ovom 
pogodnosti koju nam je omogućila Osječko-baranjska županija u suradnji s Gradom – istaknuo je Košutić.