Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Djeca su bila kreativna u povodu najvećeg kršćanskog blagdana

Učeničke zadruge održale Uskrsnu izložbu u prostorijama županije

Uskrsna izložba
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Župan Stjepan Kožić obišao je tradicionalnu Uskrsnu izložbu radova učeničkih zadruga

Ukrašene pisanice, staklenke meda, cvijeće i crteži samo su dio ponude koju su prošlog utorka mogli vidjeti posjetitelji tradicionalne, prodajne Uskrsne izložbe radova učeničkih zadruga u prostoru Zagrebačke županije u Vukovarskoj ulici. Najviše su se, osim roditelja, tematici izložbe obradovali vjernici kojima je Uskrs jedan od najvažnijih blagdana koji se posebno obilježava.

Čak 12 zadruga predstavilo je svoje radove, a razgledao ih je i župan Stjepan Kožić.

‘Djeca stječu vještine i znanja’

– Ovime što rade djeca stječu dodatne vještine i znanja. Vjerujem da će im to koristiti u budućem životu. Čestitam vrijednim rukama malih zadrugara te njihovim mentorima što su nam podarili ovako lijepe proizvode – nije skrivao zadovoljstvo viđenim župan Zagrebačke županije.

Osim toga, nastavio je, zadrugari su pravi putnici.

Velika Gorica Siguran grad Broj kaznenih djela u Gorici ispod prosjeka države

– Ove godine boravit će u posjetu zadrugama u Međimurskoj županiji i u Središnjoj Bosni, a bit će domaćini zadrugarima iz Makedonije – istaknuo je Kožić naglasivši da je Županija u posljednjih pet godina za učeničke zadruge izdvojila gotovo pola milijuna kuna.

Ponosna je bila i profesorica likovne kulture u OŠ Nikole Hribara u Velikoj Gorici i voditeljica učeničke zadruge Breza Nada Tomašić.

– Predstavili smo veselje blagdana Uskrsa, to su prigodni pokloni i ukrasi koje svaka obitelji želi imati u svojem domu. Najpoznatiji su simbol Uskrsa pisanice koje su izradile članice likovne grupe, odnosno kreativne radionice koju vodim, a izložili smo i ukrase od keramike – rekla je Tomašić.

Tvornica solarnih panela u Općini Bistra Otvaranje novih radnih mjesta Općina Bistra proizvodit će solarne panele i po tome biti jača od Panasonica

Na području županije danas su registrirane 33 učeničke zadruge, od čega ih je 30 aktivnih. Ukupno obuhvaćaju 2800 učenika, a ove je godine za učeničke zadruge u županijskom proračunu osigurano 135.000 kuna.

Zadrugari išli i u inozemstvo

Ovo je bilo već 14. put da se u prostorima Županije organizirala prodaja predmeta učeničkih zadruga, a prije pet godina pokrenuta je međužupanijska suradnja učeničkih zadruga pa su njihovi članovi brali masline u Istarskoj, mandarine u Dubrovačko-neretvanskoj te grožđe u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Osim toga, posjetili su i Vojvodinu, Mađarsku i Makedoniju gdje su više naučili o drugim kulturama.

hitna pomoć Zagrebačka županija Osigurali 1,2 milijuna kuna za hitnu medicinu