Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Nema više opasnosti

Uklonjena ruševina koja je dugo prijetila prolaznicima

Beli Manastir
Foto: Grad Beli Manastir
Objekt se urušava od 2011., ali sporni su bili vlasnički odnosi. Na tom bi mjestu mogao niknuti učenički dom, kažu iz grada

Konačno je uklonjena ruševna kuća u Ulici kralja Tomislava u Belom Manastiru, koja je godinama bila prijetnja prolaznicima. Zamišljeno je da na njezinom mjestu nikne učenički dom.

Ruševina od 681 kvadrata u samom središtu grada bivša je trgovina obuće. Pokraj nje dnevno prolaze stotine građana, a samo zahvaljujući sreći do trenutka kada je zabranjen prolaz nikome se nije ništa dogodilo. Kuća je bila predviđena za rušenje, ali je najveći problem ležao u vlasničkim odnosima.

Počela se urušavati u srpnju 2011. te je građevinski inspektor zabranio prolaz pokraj nje. Rješenje o otklanjanju oštećenja pročelja i potkrovlja zgrade izdano je prije dvije godine, međutim zgrada je i dalje stajala na mjestu i prijetila rušenjem zbog spora oko vlasništva nad objektom između države i jedne fizičke osobe. Tek 2015. godine vlasnik objekta postala je RH.

Gradonačelnik Tomislav Rob uputio je lani u srpnju zamolbu ministru državne imovine Goranu Mariću za posredovanje u rješavanju imovinskih odnosa Grada Belog Manastira i Republike Hrvatske. Brzo su mu odgovorili i naručili izradu nalaza o statici objekta. Nakon izrađenog nalaza, Ministarstvo je pristupilo rušenju te se ono napokon izvršilo u srijedu.

Zaposlenici Gradske uprave Belog Manastira s Gabrijelom Žalac, ministricom regionalnog razvoja Beli Manastir Potpisuju više od 30 projekata za unapređenje života, vrijednih 50 milijuna kuna