Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
"Zelena čistka" u Đakovu

Uklonjeno čak 48 tona otpada

otpad
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija
Pedesetak volontera čistilo je divlja odlagališta miješanog i glomaznog otpada na deset različitih lokacija u gradu i prigradskim naseljima

Čak 48 tona otpada uklonjeno je iz prirode u "Zelenoj čistki" u Đakovu, jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada. Najvećem ekološkom volonterskom projektu u Hrvatskoj pridružio se, naime, i Grad Đakovo s Turističkom zajednicom, Đakovačkim vodovodom, Hrvatskim vodama, Trećom gardijskom brigadom Kune, ribičkim i lovačkim društvima, a operativnu je podršku svim sudionicima ove ekokampanje pružio Univerzal.

Završena je energetska obnova vrtića Vila Novo ruho Završena energetska obnova vrtića vrijedna 2,25 milijuna

– U svega nekoliko sati s divljih je odlagališta na deset različitih lokacija u gradu i prigradskim naseljima pedesetak volontera očistilo 48 tona miješanog i glomaznog otpada koji su nesavjesni građani odložili u prirodu, uglavnom uz poljske putove u blizini prometnica – ističu u đakovačkoj Gradskoj upravi.

Sanirani su divlji deponiji prema Dragotinu, u Ulici Đure Basaričeka prema Bajeru, na izlazu iz Piškorevaca prema Novim Perkovcima i na poljskom putu prema Sajmištu, u produžetku Ulice Brana i iza Ulice Vladimira Nazora preko puta crkve u Selcima Đakovačkim, zatim divlje odlagalište Pariz u Novim Perkovcima, odlagališta u Jošavskoj ulici i iza Ulice Ante Starčevića u Kuševcu, a uklonjen je i otpad s ceste prema Jurjevcu u Širokom Polju. Sav je otpad propisno zbrinut.

– “Zelena čistka” prvi je korak na putu k buđenju svijesti o stvaranju sustava odgovornoga gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša i prirode, što je zajedničko dobro – poručuju u Gradu.

Prva akcija "Zelena čistka" provedena je 2012., s 41.558 volontera, kad je skupljeno 3746 tona otpada. Usporedbe radi, lani je broj volontera narastao na više od 55.500.

Skulpture na Strossmayerovu trgu u Đakovu Umjetnički razvoj grada Đakovo postaje "Grad skulpture" – suvremeni kipari izlagali na Strossmayerovu trgu