Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dobili diplome

Ukupno 66 školaraca dobilo je diplome po završetku tečaja programiranja

Sisak: Župan Žinić uručio diplome polaznicima edukacije za programera
1/4
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL Sisački župan Ivo Žinić podijelio je diplome polaznicima
Edukaciju je organizirala Razvojna agencija SIMORA kojoj je cilj osnivanje Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj

– Uvijek smo voljeli videoigre, a ove edukacije pružaju nam priliku da se njima bavimo u životu, a ne da ih samo igramo – kazuju Petrinjci Leo Dragaš i Noa Škrinjarić te Saša Milinović iz Siska, trojica od ukupno 66 školaraca iz Sisačko-moslavačke županije koji su završili edukaciju o programiranju video igara, u organizaciji Razvojne agencije SIMORA.

Dio velikog projekta

– Već me prije zaokupio Minecraft, igra koja potiče kreativnost. Nakon ove edukacije još sam sigurniji u odluci da se posvetim programiranju – dodao je Saša Milinović, nakon što je primio diplomu o završenoj edukaciji koju su od svibnja u srednjim školama provodila dva mlada stručnjaka, Dominik Cvetkovski i Karlo Petković.

–Učili su programiranje u programskim jezicima Unity i Blender. Radili su animacije te 3D modele ljudi i objekata. Edukaciju su imali jednom do dvaput tjedno u školama, po tri sata dnevno. Većinom su se pokazali odličnima, neki već počinju stvarati vlastite igre – kazuju edukatori Dominik i Karlo.

Edukacije su dio velikog projekta Razvojne agencije SIMORA, koji za cilj ima osnivanje Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, posvećenog gaming industriji.

– U sklopu cjelokupnog projekta “Sisačko-moslavačka županija - središte gaming industrije” završili smo prvi stupanj edukacije u osnovnim i srednjim školama koji je započeo u svibnju u osnovnim školama u Novskoj, Kutini, Petrinji i Glini i Tehničkoj školi Sisak. Na edukaciju je krenulo 152 polaznika, uspješno je završilo 66 koji su dobili diplome. Najesen kreće novi ciklus edukacija na kojem će i oni sudjelovati, a očekujemo i nove zainteresirane učenike – rekao je direktor SIMORE Mario Čelan dodavši kako će oni koji najviše “zagrizu” za programiranje dobiti priliku za osnivanje svoje startup tvrtke i prostor u budućem Poduzetničkom inkubatoru koji se gradi u Novskoj.

Diplome je podijelio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

– Sisačko-moslavačka županija želi postati središte gaming industrije, imamo vrhunske stručnjake i mnoge talentirane mlade ljude. Ovo je jedan od koraka k tome cilju, a stvaramo i inkubator baš za tu industriju u kojoj će, nadam se, svoje ideje razvijati i neki od vas – rekao je župan obraćajući se učenicima.

U suradnji s HZZ-om

Od 3. rujna u sklopu istog projekta kreće šestomjesečna edukacija na kojoj će uz srednjoškolce moći sudjelovati i nezaposleni iz ranjivih skupina društva poput žena, mladih nezaposlenih, osoba s invaliditetom... Edukacija će se provoditi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a odabrani će imati minimalne plaće i plaćene putne troškove. Još jedna dobra vijest vezana za ovaj projekt jest ta da je Tehničkoj školi Sisak odobrena eksperimentalna provedba kurikuluma za tehničara za razvoj videoigara. Prvi razred trebao 
bi biti upisan od školske godine 2019./20.