Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Javni poziv Virovitičko-podravske županije otvoren je do 30. lipnja

Ulaganje u turizam – za kvalitetniju smještajnu ponudu 132.000 eura

storyeditor/2024-05-17/IMGL0279.jpg
Foto: Kristijan Toplak PRIJAVITI se mogu svi koji su ove godine već ulagali, bit će priznati svi računi iz 2024. godine
Županija i Turistička zajednica VPŽ-a predstavili su Javni poziv za unapređenje kvalitete smještajne ponude na destinaciji Slavonija i Podravina

Predstavljen je Javni poziv za unapređenje kvalitete smještajne ponude na destinaciji Slavonija i Podravina, a vrijedan je 132.000 eura. Objavljen je u suradnji Virovitičko-podravske županije i Turističke zajednice VPŽ-a.

– Nakon konstantnog ulaganja u javne sektore institucije, gdje smo napravili bazu turističke infrastrukture, želimo krenuti u pomoć i privatnom sektoru, odnosno privatnim ponuđačima turističkog sadržaja koji će na ovaj način dobiti bespovratna sredstva i unaprijediti kvalitetu smještajne ponude na području naše županije – rekao je župan Igor Andrović.

Pomoć privatnicima

Do sada je Virovitičko-podravska županija, dodao je, ulagala u javnu turističku infrastrukturu, čime su se obnovili dvorci, kurije, posjetiteljski centri i slično, dok za privatne turističke projekte nisu bila izdvojena sredstva.

– Obnovili smo i izgradili kulturnu baštinu, dvorce, kurije, posjetiteljske centre, dok za privatne turističke projekte nisu bila izdvojena sredstva. Na ovaj način i Županija i Turistička zajednica VPŽ-a žele pomoći privatnicima da ulažu u turizam, a sve u cilju podizanja kvalitete ponude, razvoja sadržaja, povećanja prometa i stvaranja imidža Slavonije i Podravine, naše županije kao zelene i održive destinacije. Do sada je Županija u turističke projekte, zajedno sa sredstvima EU, uložila oko 70 milijuna eura i tu se vide veliki pomaci, osobito po broju dolazaka i noćenja turista. Napravili smo bazu za privlačenje turista, a uz našu pomoć privatni sektor će zasigurno unaprijediti svoju ponudu i ponudu Virovitičko-podravske županije – naglasio je Andrović.

Bespovratna sredstva potpore iz ovog javnog poziva mogu se dodijeliti i koristiti isključivo za sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unapređenja i razvoja turizma na području Virovitičko-podravske županije u 2024. godini.

Do 7000 eura

– To znači da svi oni koji su već nešto ulagali ove godine mogu prijaviti i te račune na ovaj javni poziv te će svi troškovi iz ove godine biti priznati. Naime, dosadašnjim brojnim ulaganjima u javnu turističku infrastrukturu stvorili smo preduvjete za snažniji razvoj turističkog gospodarstva, a primijetili smo i snažan porast smještajnih kapaciteta, odnosno privatnih inicijativa – navela je Marina Jakelić, direktorica županijskog TZ-a.
Maksimalni iznos potpore koji se može dodijeliti pojedinom korisniku iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova (bez PDV-a), a najviše do 7000 eura.

Bespovratna sredstva odobrit će se za aktivnosti poput obnove, rekonstrukcije i opremanja postojećih smještajnih kapaciteta i sadržaja, ulaganja u obnovljive izvore energije, dodatnog sadržaja poput bazena, sauna, jacuzzija, igraonica, sadržaja za djecu te za zemljane radove i uređenja okoliša, kao i dječjih igrališta, poučnih staza, vidikovaca, stijena za penjanje i slično.

Javni poziv otvoren je do 30. lipnja, a detalji su dostupni na službenim stranicama Turističke zajednice VPŽ-a.

storyeditor/2024-05-17/Kamacnik-Vrbovsko-ljeto-Mario_Jurina__16_.jpg Posjetitelji uživaju u šetnji 3,2 km dugom stazom Kamačnik poziva na druženjeu prirodi i Super dane vani storyeditor/2024-05-10/sestrinstvo16.jpg Deficitarno zanimanje u Hrvatskoj i u županiji Odjeljenje medicinskih sestara i tehničara opet u našičkoj školi Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača dobila je završno rješenje za početak izvođenja programa farmaceutski tehničar u školskoj godini 2024./2025. Završno rješenje Smjer farmaceutski tehničar u Pitomači