Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 3544 pregleda
Proljetna sjetva

Umjesto kukuruza i pšenice proizvodit će isplativiji batat, otkup je osiguran

Batat
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Tihomir Kovačević prijavio se za kreditnu liniju za proljetnu sjetvu koju Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s bankama nudi s najnižom kamatnom stopom dosad

- Kukuruz i pšenica na granici su rentabilnosti pa treba pokušati s nečim novim. Gledao sam reportažu o batatu i odlučio probati s tim povrćem. Sklopio sam ugovor s jednom zagrebačkom tvrtkom s kojom sam odmah definirao otkupnu cijenu. Dakle, imam osiguran sigurni otkup i cijenu, tako da ne bi trebalo biti problema – kaže Tihomir Kovačević iz Rovišća koji je odlučio posaditi batat na jedan hektar zemljišta. Za početak. Vidjet će, napominje, kako će ići s tom, za njega, novom kulturom. Lani je sijao kukuruz.

- Bio sam na predavanjima i mislim da batat nije previše zahtjevan za uzgoj. Folije, navodnjavanje, ne treba puno prskanja, nema bolesti koje bi ga napale... Nešto je slično krumpiru. Zovu ga "slatki krumpir", iako se radi o biljci iz porodice slakova – pojašnjava Kovačević. Prijavio se za kreditnu liniju za proljetnu sjetvu koju Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s bankama nudi s najnižom kamatnom stopom dosad.

- Tih 2,5 posto je stvarno malo, mislim da je to najpovoljnije u državi - zaključuje Kovačević koji procjenjuje da će mu za batat trebati oko 50.000 kuna.

Stiglo 123 zahtjeva

U tri tjedna poljoprivrednici su dostavili 123 zahtjeva za ukupno 15.361.000 kuna. Većina poslovnih banka smanjila je kamatnu stopu, a Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje subvencionira kamatu s 2,8 posto, tako da poljoprivrednici plaćaju samo 2,5 posto kamata. U BBŽ-u tvrde da su to trenutno najbolji kreditni uvjeti u Hrvatskoj. Prošle godine odobreno je 194 zahtjeva vrijednih 18.606.204 kune, a od ove godine po prvi put kredit se može zatražiti i za presadnice povrća. Najniži iznos je 5000, a najviši milijun kuna.

- Kreditna linija podešena je prema potrebama naših poljoprivrednika, na način da se može odobriti u vrlo kratkom roku i da se jednokratno vraća tek nakon naplate onoga što će poljoprivrednici imati kroz urod koji će biti prodan. Očekujemo da banke počnu odobravati prve kredite – rekao je župan Damir Bajs i dodao da će odobriti svaki zahtjev za koji banke daju zeleno svjetlo. Najviše zahtjeva stiglo je s područja Grada Bjelovara.

Javili su se i zainteresirani za proizvodnju šparoga. Manje je ove godine zahtjeva za sjetvu kukuruza, a više za soju. Župan je najavio i donošenje odluke o kreditiranju stočarske proizvodnje. Subvencionirat će se nabava junadi i svinja za tov, s time da će se rok otplate kredita za tov junadi s 15 povećati na 20 mjeseci.