Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska 23 pregleda
Obnova osnovne i srednje škole te dvorane

Uoči Dana škole najljepši dar – energetska obnova

Energetska obnova škole u Grubišom polju
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Na OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića zamijenit će se sva izolacija, dotrajala stolarija, ugraditi podizna platforma za osobe s invaliditetom...

Nakon više od pola stoljeća od osnutka Osnovnoj školi Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje slijedi obnova. Raspisan je natječaj za izvođača radova njihove osnovne i srednje škole te pripadajuće školsko-sportske dvorane.

gradnja Strateški projekti Gradit će se podzemno skladište plina

Obnova nakon 61 godine

Natječaj je raspisala Bjelovarsko-bilogorska županija nakon usklađivanja projekta i odobrenja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, a procijenjena vrijednost radova jest osam milijuna kuna. Budući da je riječ o energetskoj obnovi škole, OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića dobit će novu izolaciju vanjskih zidova, odnosno postavljanje termoovojnice, zatim izolaciju poda prema tlu, izolaciju poda prema vanjskom prostoru te prema negrijanom podrumu. Također će se postaviti izolacija krova, zamijenit će se dotrajale drvene i metalne vanjske stolarije, ugradit će se termoventil na radijatore i vertikalna podizna platforma za osobe s invaliditetom, kao i novi toalet. Slična izolacija i zamjena dotrajale stolarije očekuje i zgradu školske dvorane sa spojnim dijelom kao i srednju školu. Ravnateljica škole Snježana Šeliš smatra da će tekuću godinu škola zlatnim slovima upisati u spomenicu.

– Kada je naša škola izgrađena davne 1957. godine, bila je jedna od najljepših škola na ovom području, a zbog njezina specifičnog oblika zvali smo je bijela labudica. Riječima ne mogu opisati što za mene, kao mladu ravnateljicu, to znači. Uskoro ćemo obilježavati Dan škole i ovo je svakako najljepši poklon – kazala je Šeliš. Slična je situacija i u Srednjoj školi Bartola Kašića te se tamošnja ravnateljica Ana Ivšić složila kako su rezultati obnove više nego dobrodošli te da očekuju čak 50 posto uštede. Ušteđeni novac će, kaže, iskoristiti za nabavu školske opreme koja je njezinim učenicima i djelatnicima doista potrebna.

Županija pokriva razliku

– Naglašavam da će Županija pokriti dio koji ne pokriva EU, a u ovom trenutku ne znamo koliko će to biti. Ovo će biti izazov i za ravnateljice i za ostale zaposlenike jer će se raditi tijekom radova, ali nakon završetka radova radit će se u daleko kvalitetnijem prostoru – tvrdi župan Damir Bajs. Osnovna škola, s dvije područne škole, trenutačno broji 408 učenika i 64 zaposlenika. Obnovi srednje škole veseli se 223 učenika, no ta je brojka, nažalost, u stalnom padu. Ravnateljica Ivšić nada se da će se broj učenika nakon obnove povećati.

kune Kultura, humanitarni rad... Za rad grubišnopoljskih udruga 200.000 kn