Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
Panel rasprava Hrvatske zajednice županija:

'Uoči lokalnih izbora žene treba potaknuti na politički angažman'

Sanja Bošnjak
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Hrvatska zajednica županija 27. siječnja u Rijeci organizira panelnu raspravu na temu ravnopravnosti spolova u političkom životu Republike Hrvatske

Jednaka zastupljenost muškaraca i žena u politici na lokalnom i regionalnom nivou još uvijek nije na razini koja bi bila zadovoljavajuća i dostojna jedne europske zemlje. Naime, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazali su kako je zastupljenost žena nakon lokalnih izbora 2013. godine bila tek 14,37 posto.

Odredba Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojoj su stranke dužne na svojim listama imati 40 posto podzastupljenog spola, prvi će se puta u svibnju ove godine primijeniti i na lokalnim izborima. Sukladno Zakonu, zastupljenost žena na listama trebala bi biti veća od izbora iz 2013. godine.

Dosad je praksa pokazala da veća zastupljenost žena na listama, ne jamči i veću zastupljenost na političkim pozicijama. Najbolji pokazatelj toga su izbori zastupnika i zastupnica za Hrvatski sabor gdje, unatoč većem broju žena na listama, nije došlo do toga da u istom obimu iste budu izabrane i u Hrvatski sabor. Razlog tome je taj što su žene bile podzastupljene na vrhovima lista, odnosno najčešće su ih političke stranke stavljale na začelja.

Kako bi se uoči svibanjskih lokalnih izbora žene potaknulo na politički angažman, ohrabrilo da se kandidiraju, ali i da bi se one povezale sa svojim istomišljenicama, Hrvatska zajednica županija 27. siječnja u Rijeci organizira panelnu raspravu na temu ravnopravnosti spolova u političkom životu Republike Hrvatske.

Svoja će iskustva s prisutnima podijeliti žene koje su se iskazale i dokazale djelovanjem u profesionalnom i privatnom životu u području promicanja i borbe za veću aktivaciju žena po pitanju ukidanja rodne diskriminacije i stereotipa. Tako će svoja iskustva i stavove iznijeti Sanja Bošnjak, Sonja Borovčak, Marina Medarić, Dijana Kobas Dešković, Antonija Jozić i Snježana Bužinec.