Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U općini bilježe rast broja rođene djece, ali za njih ima malo prostora

Uredili igraonicu za sve više mališana

Zrinski Topolovac
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U igraonici djeca jednom tjedno mogu provesti s odgajateljicom s obzirom na to da njih 31 nema priliku ići u vrtić

Dok se ostatak zemlje bori s padom broja rođene djece, najmanja općina Bjelovarsko-bilogorske županije, Zrinski Topolovac, djece ima sve više, a prostora za njih sve manje. U pomoć im je pristigla Socijalna zadruga Pružimo ruke i Ina 2016. godine kada su tamošnji mališani dobili svoju igraonicu u kojoj jednom tjedno mogu provesti nekoliko sati s odgajateljicom.

Code Club Podrška države, Velike Britanije, Zagrebačke banke i Školske knjige u provođenju projekta Programiranje za mlade Bjelovarčane

Najradosnija su djeca

Predstavnici Ine i Socijalne zadruge Pružimo ruke ovih su dana posjetili male polaznike igraonice u Zrinskom Topolovcu gdje je njih čak 31 koji nemaju priliku ići u vrtić, jer ga u općini nema, pa se vesele vremenu provedenom u igraonici. Naime, Zadruga je 2016., prepoznavši problem niske obrazovne strukture tamošnjeg stanovništva i potrebe pomoći u predškolskoj dobi, odlučila napraviti projekt i aplicirati ga na stalno otvorene Inine natječaje. Igraonica je tada opremljena u općinskim prostorijama u sklopu projekta predškolskog obrazovanja djece u slabije razvijenim sredinama. Načelnica općine Jasna Mikles Horvat posebno je sretna što je pomoć stigla u njihovo mjesto.

– Mi imamo djecu, dok se drugi bore s tim, ali imamo problem prostora. Ovom donacijom je ostvarena velika stvar za našu malu sredinu. Djeca su nam najvažnija, oni su stup našeg društva, vidimo koliko ih veseli igraonica i nadamo se da će se ovaj projekt nastaviti – istaknula je Mikles Horvat. Posebnost ove godine jesu osigurana sredstva za angažman stručnih djelatnika koji rade s djecom, a ova pozitivna priča mogla bi se početi održavati dva dana tjedno.

– Sretna sam što moje dijete ima priliku kvalitetno se pripremati za školu. Lijepo je vidjeti da Zadruga i velika kompanija poput Ine nije zaboravila na slabije razvijene sredine poput naše.

Populacijska politika

Osim što je ovo odlična stvar za djecu, i mi roditelji dobijemo svojih nekoliko sati tjedno da obavimo poslove koje ne možemo s djecom ili da jednostavno odmorimo uz kavu – kazala je jedna od majki Zorica Kranjec. Iz zadruge Pružimo ruke kažu da prava populacijska politika mora biti konkretna, pomagati roditeljima u odgoju djece, njihovoj pripremi za daljnje školovanje i ostanak u državi.

– Naš projekt s Inom daje konkretne rezultate, u mjestu u kojemu nema vrtića djeci pružamo jednaku priliku da se pripreme za osnovnu školu kao i njihovi vršnjaci u razvijenijim krajevima – izjavila je Đurđa Adlešić, upraviteljica zadruge. S njom se složio i Inin direktor Proizvodne regije sjeverna Hrvatska Vladimir Tišljar rekavši kako je Ini stalo do poboljšanja kvalitete života u lokalnim zajednicama u kojima posluje. Također je naglasio da s posebnom dimenzijom gledaju na projekte koji su usmjereni prema djeci i mladima koje smatraju kao ulaganje u budućnost.

Sajam cvijeća u Bjelovaru Flores Nova manifestacija Prvi sajam cijeća Flores okupio OPG-ovce, posjetitelje...