Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
EuropskI tjedan mobilnosti

Uručena priznanja za univerzalni dizajn

Udruga slijepih dodijelila priznanja
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Priznanje je dobila i Sisačko-moslavačka županija za zvučnu najavu i izgradnju pristupne taktilne staze od ulaza zgrade do dizala u zgradi županijske uprave

Tradicionalno, šest Udruga iz Siska i Petrinje, koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji organiziraju obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti na području Sisačko-moslavačke županije, uručili su u petak priznanja za primjenu univerzalnog dizajna.

"Ovo je motivacijska nagrada i ne znam da li u Hrvatskoj postoji nešto slično, no od 2012. godine ovime želimo potaknuti ljude na promišljanje da svi imaju pravo na mobilnost i samostalnost u kretanju unutar zajednice u kojoj žive", rekao je Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih SMŽ-Sisak. 

Ovogodišnji dobitnici Priznanja za primjenu univerzalnog dizajna su Lučka uprava Sisak za primjena univerzalnog dizajna na javnom putničkom pristaništu „Brod Biokovo“, Grad Petrinja za uređenje taktilne staze i taktilne karte na objektu Gradskog kupališta, Auto promet Sisak za korištenje niskopodnih autobusa te izdavanje i prilagodbu edukativne slikovnice “Lana i Nina u autobusu” u crnom tisku i na Brailleovom pismu. Priznanje je dobila i Sisačko-moslavačka županija za zvučnu najavu i izgradnju pristupne taktilne staze od ulaza zgrade do dizala u zgradi županijske uprave. 

"Imamo odličnu suradnju s institucijama i ustanovama i cilj nam je  ukazivati na ovu problematiku te partnerski pomagati u rješavanju uočenih problema. Narednih godina ćemo nastojati da ti naši partneri naprave i internetske stranice koje bi i slijepi mogli čitati", dodao je Tomanić.