Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Počinju radovi

Uskoro 1000 novih navodnjavanih hektara

Počinju radovi na navodnjavanju
Foto: Kristijan Toplak
Gradnja dva sustava navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta I. faza, vrijedna je 43 milijuna kuna, a 85 posto novca stiže iz EU

Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška rasprostire se na 1260 hektara, a u budućnosti će Virovitičko-podravska županija izraditi i sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Korisnike postojećeg sustava obišao je župan Igor Andrović.

– Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji, koja je uložila u ovaj sustav navodnjavanja, nama se omogućuju veći prinosi, a oni kroz navodnjavanje, primjerice na duhanu, mogu biti i do 30 posto veći – istaknuo je Mihael Begovac, koji je župana upoznao s navodnjavanjem površine u blizini Novaka.

Inače, ovaj tjedan počinje izgradnja još dva sustava navodnjavanja, Novi Gradac – Detkovac i Đolta I. faza, kojima će se navodnjavati 750 te 250 hektara.

Podsjetimo, ugovore za te projekte potpisali su u srpnju virovitičko-podravski župan Igor Andrović, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te Slavko Rajnović, u ime zajednice ponuditelja tvrtki Brana i Vodotehnika. Ta su dva projekta vrijedna ukupno više od 43 milijuna kuna, a 85 posto tog novca stiže iz Europske unije, dok su preostalih 15 posto sredstva Republike Hrvatske. Konkretno, Đolta I. stajat će 6,16 milijuna kuna, a Novi Gradac – Detkovac 37,16 milijuna kuna. Tako će Virovitičko-podravska županija i stanovnici korisnici na tom području, poljoprivrednici u općinama Špišić Bukovica, Lukač i Gradina, dobiti oko 1000 hektara navodnjavanih površina. Sustav Novi Gradac – Detkovac navodnjavat će se iz rijeke Drave, a Đolta I. iz dva zdenca.