Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
investicija od 200.000 kuna

Uskoro kreće sanacija rive u Prvić Luci

radovi
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Riva je izgrađena još 60-tih godina prošlog stoljeća, a od onda su na njoj rađeni samo djelomični popravci najugroženijih dijelova kao privremena rješenja

Grad Vodice je naručio izradu Izvedbenog rješenja sanacije Margaretićeve rive koja se nalazi na istočnom dijelu Starog porta u Prvić Luci. Sada je ova riva u lošem stanju, trošnih, oštećenih i urušenih obalnih zidova i kopnene površine. Riva je naime izgrađena još 60-tih godina prošlog stoljeća, a od onda su na njoj rađeni samo djelomični popravci najugroženijih dijelova kao privremena rješenja.

Izgrađena je kao nužna potreba zaštite stambenih kuća koje čine užu jezgru naselja, kao pješačka komunikacija i mjesto gdje se vežu brodice domaćeg stanovništva.

Goran Pauk Obilježen Dan Grada Vodica Pauk: Iz godine u godinu ovdje se obaraju turistički rekordi

Grad je stoga naručio izradu Izvedbenog projekta sanacije kako bi sveobuhvatnim i cjelovitim radovima riva bila dovedena u prvobitno i još kvalitetnije stanje te odgovarala potrebama otočana. Nakon raspisanog natječaja za izvođača radova odabrana je tvrtka Aquafaber d.o.o., a investiciju vrijednu 200.000 kuna u cijelosti će financirati Šibensko-kninska županija.

Sanacija podrazumijeva postavljanje novih podmorskih i nadmorskih obalnih zidova s novom izradom površine rive, ali tako da se ne mijenja njezin sadašnji oblik te da se zadrži mehanička otpornost i stabilnost, upotrebljivost i prihvatljiv izgled rive u slijedećih barem pola stoljeća. Stoga je potrebno pažljivo odabrati materijale i tehnike za izvođenje sanacije. Predviđeno je da radovi budu završeni u roku od mjesec dana od potpisivanja ugovora, izvijestili su iz Vodica.

Nacionalni park Krka Projekt od sedam milijuna kuna Otvoren novi posjetiteljski centar Nacionalnog Parka Krka