Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Nakon dugogodišnjeg propadanja

Uskoro počinje obnova srednjovjekovnog Ružica grada

Ružica grad
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Na poziv Ministarstva kulture ustanova je prijavila izradu konzervatorske studije sa smjernicama za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju Ružica grada, te su odobrena sredstva u iznosu od 140 tisuća kuna

Obnova jedne od najvećih i najpoznatijih slavonskih plemićkih utvrda, Ružica grada kraj Orahovice, uskoro bi nakon višegodišnjeg čekanja napokon trebala započeti. Naime, Javna ustanova Park prirode Papuk, u čijem se teritoriju nalazi Ružica grad, pokrenula je inicijativu za spas ove vrijedne građevine i kulturnog dobra od potpunog propadanja.

pedijatrija Suradnjom Grada Orahovice i Doma zdravlja do bolje zdravstvene zaštite najmlađih Ambulanta nakon dvije godine napokon dobila stalnog pedijatra

Na poziv Ministarstva kulture ustanova je prijavila izradu konzervatorske studije sa smjernicama za nastavak arheoloških istraživanja, obnovu i prezentaciju Ružica grada, te su odobrena sredstva u iznosu od 140 tisuća kuna.

– Ljepota naših planina prepoznata je te planinari i turisti dolaze s područja cijele Hrvatske i Europe kako bi uživali u netaknutoj prirodi, gdje se pod samim obroncima Parka prirode Papuk smjestilo i naše prekrasno jezero. Tako se tu u prošlosti smjestila i utvrda Ružica grad koja nadopunjuje prirodu svojom ljepotom, mističnošću i kulturnim bogatstvom. Stoga pozdravljam i pohvaljujem inicijativu za spas utvrde od potpunog propadanja, jer se za nju već godinama traži neko rješenje – kazala je gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin.

Ružica grad Orahovica Ružica grad priča legendu staru sedam stoljeća

Novčanu potporu izradi konzervatorske studije dali su i Virovitičko-podravska županija i Grad Orahovica, svaki po 10 tisuća kuna. Osnovni cilj je pokrenuti sustavnu skrb o ovom izuzetnom srednjovjekovnom zdanju kreiranjem sveobuhvatne strategije spašavanja od daljnjeg propadanja te postavljanjem jasnih kriterija za zaštitu i obnovu. 

Ružica grad Park prirode Papuk Inicijativa za spas Ružica grada