Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Skupština Brodsko-posavske županije dala zeleno svjetlo za najvažniji dokument

Usvojen proračun za 2020. težak 1,16 milijardi kuna, čak 37 posto veći od ovogodišnjeg

1/2
Foto: bpz.hr
Na ustanove u kulturi Županija će potrošiti 2,6 milijuna, a za kulturne programe nešto više od dva milijuna kuna. Sport i tehnička kultura u sljedećoj godini iziskuju sredstva od 3,4 milijuna kuna

S 25 glasova 'za', deset protiv i bez suzdržanih, usvojen je na 19. sjednici Županijske skupštine prijedlog proračuna Brodsko-posavske županije za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu.

Lovstvo Županijske subvencije za 23 lovačke udruge

Riječ je o rekordnom proračunu, većem od ovogodišnjeg za čak 37 posto i ukupno "teškom" 1,165 milijardi kuna. Razlog tomu pripajanje je osamdesetak dosadašnjih djelatnika Ureda državne uprave Županiji, ali i činjenica da se županijskim proračunom od sljedeće godine moraju planirati i sredstva za plaćanje zaposlenika osnovnih i srednjih škola, kao i rashodi za zaposlene. Oni iznose više od 200 milijuna kuna.

Za zdravstvo i socijalnu skrb planirani su izdaci u ukupnom iznosu od 123,5 milijuna kuna vlastitih sredstava te financiranje decentraliziranih funkcija u zdravstvu i socijalnoj skrbi u iznosu od gotovo 27,3 milijuna. Za provedbu Programa javnih potreba u školstvu potrebno je osigurati sredstva ukupnog iznosa većeg od 107 milijuna kuna. Na ustanove u kulturi Županija će potrošiti 2,6 milijuna, a za kulturne programe nešto više od dva milijuna kuna. Sport i tehnička kultura u sljedećoj godini iziskuju sredstva od 3,4 milijuna kuna.

Tematski park Pavletić Skulpture od vinove loze osvijetljene tisućama šarenih blagdanskih lampica

- Zbog pripajanja Ureda državne uprave, broj zaposlenih u Županiji povećat će se na oko 185. Novac iz državnog proračuna za plaćanje tih povjerenih poslova Državne uprave neće biti dostatan. On je planiran u sumi od 12 milijuna kuna. Ako uzmemo u obzir da su dosad koeficijenti tih zaposlenika za izračun plaće bili znatno niži, a sada će se morati uskladiti i ujednačiti s onim županijskih službenika čije su plaće bile oko 20 posto više, jasno je kako će već to iziskivati dodatna sredstva županijskog proračun - pojasnio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za proračun i financije Ivan Lukić.

Više su posla u kreaciji i konačnom iznosu županijskog proračuna napravile i prosvjetarske plaće.

- Ta sredstva prema projekcijama iznose više od 200 milijuna kuna. Rashodi za zaposlenike osnovnih škola su na razini 121 milijun kuna, a srednjih škola više od 86 milijuna kuna, plus ostali rashodi za zaposlene. To su neki od razloga zbog kojih se županijski proračun za 2020. godinu enormno povećava u odnosu na prethodne godine - zaključio je pročelnik. 

60. obljetnica Srednje škole M. A. Reljkovića Djeci nude nešto novo, intrigantno i zanimljivo