Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Vijećnici Brodsko-posavske županijske skupštine većinom glasova podržali temeljni financijski dokument za 2023.

Usvojen proračun za iduću godinu težak 169,4 milijuna eura

Foto: BPŽ
Iz proračuna će 100,8 milijuna eura ići za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, 59 milijuna eura za obrazovanje, sport i kulturu, a 3,5 milijuna eura za gospodarstvo i poljoprivredu

Skupština Brodsko-posavske županije usvojila je 169,4 milijuna eura “težak” proračun za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 
2025. godinu. Kreiranje proračuna ukratko je objasnila privremena pročelnica za proračun i financije Božana Grgić, koja je kazala da su svi prihodi i primici planirani u skladu s raspoloživim pokazateljima makroekonomske politike te procjenama kretanja i znatnim 
porastom poreza u 2023. godini. Rashodi i izdaci proračuna za iduću godinu planirani su u iznosu od 174 milijuna eura.

Najviše za zdravstvo

Predviđeni rashodi raspodijeljeni su po upravnim odjelima, i to 100,8 milijuna eura za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, 59 milijuna eura za obrazovanje, sport i kulturu, 3,5 milijuna eura za gospodarstvo i poljoprivredu.

– Proračun je 6,1 milijuna eura ili 3,75 posto veći u odnosu na rebalans proračuna za 2022. godinu – istaknula je Grgić.

Prijedlog proračuna usvojen je s 19 glasova za, 12 protiv i dva suzdržana. Usvajanje proračuna bilo je najvažnija točka dnevnog 
reda 12. sjednice kojom je predsjedavao Pero Ćosić. Vijećnici su usvojili i prijedlog odluke o izvršenju proračuna za iduću godinu i prijedlog plana korištenja sredstava ostvarenih od prodaje i zakupa poljoprivrednog zemljišta te zakupa za ribnjake na području županije u idućoj godini.

Na sjednici su usvojeni i programi javnih potreba u kulturi, školstvu, sportu, tehničkoj kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi te financijski planovi i planovi rada županijskih ustanova, zajednica i institucija.

Pod uobičajenim aktualnim satom vijećnik Tomislav Vidaković postavio je pitanje o usuglašavanju financiranja školske prehrane, koju Županija već provodi u školama kojima je osnivač, s nedavnom odlukom Vlade RH koja ide u tom smjeru. Robert Matasović pitao je kako riješiti problem linijskog prijevoza za studente koji ne ostvaruju pogodnost prijevoza željeznicom, na što je župan Danijel Marušić odgovorio da će i taj problem biti riješen izradom mreže prijevoza.

Aktualni sat

Damira Klaića zanimalo je hoće li u idućoj godini biti riješeno pitanje autobusnog ugibališta u Klakaru, a Danijela Odobašića što čini Savjet za socijalnu skrb te kakvo je njihovo djelovanje u smjeru poboljšanja usluga. Kada će biti raspisan natječaj za pročelnike Županije uprave i postoji li mogućnost daljnje organizacije i prilagodbe linijskog prijevoza za osobe s invaliditetom, zanimalo je vijećnika Tomislava Bašića. Zoran Marijić pitao je jesu li osigurana financijska sredstva za Dom za starije i nemoćne, a Ivana Ribarić Majanović raspolaže li Županija prostorima za rad udruga osoba s invaliditetom.

Na pojedina pitanja vijećnicima su odgovarali župan i resorni pročelnici, a na neka će odgovore dobiti pismenim putem.