Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Stipe Petrina osvojio četvrti mandat

Uvijek ima tih 20 posto koje možeš posut' srebrom i zlatom, ali su ipak kontra

Stipe Petrina
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Načelnik Stipe Petrina dobio je 72 posto glasova, a načelnik Hrvaca Stipe Bošnjak 76 posto. Više od 60 posto glasova dobio je i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić

Dinko Bošnjak, bivši i budući HDZ-ov načelnik Općine Hrvace među rekorderima je na nedjeljnim izborima. Dobio je 76% glasova i doslovce pomeo konkurenciju. Bošnjak je ujedno i jedan od trojice najdugovječnijih općinskih načelnika u Hrvatskoj. Na čelu je Hrvaca od osnutka općine 1993. godine.

- Nisam očekivao toliko dobar rezultat iako sam i do sada pobjeđivao u prvom krugu. Zadnjih šest mjeseci oporba je zbog plinske elektrane Peruća širila laži, dizala bunu, organizirala prosvjede u Hrvacama, Splitu i Zagrebu, ali ljudi su ih prozreli. Vodili si destruktivnu kampanju i birači su ih kaznili – kaže Bošnjak i dodaje kako su ga najviše oduševili rezultati za Općinsko vijeće u kojem je HDZ dobio 10 vijećnika.

Među kapitalcima iz prvog kruga u Dalmaciji opet je Stipe Petrina koji je u Primoštenu dobio 72% glasova. Dobio je time četvrti mandat kojim nije iznenađen. Uoči izbora izjavio je da je sve ispod 70% neuspjeh.

- Ništa iznenađujuće. Primošten je najbolja i najuspješnija jedinica lokalne samouprave u Europi, ali uvijek imaš tih 20% koje možeš posut srebrom i zlatom, ali oni će uvijek biti kontra – kaže Petrina čija nezavisna lista je osvojila i sedam mandata u Županijskoj skupštini.

Rekorderi po broju izvanrednih lokalnih izbora

- To je dobro, ali nisam zadovoljan jer mi je za nekoliko glasova izmakao još jedan mandat. U Županiji ću bit' oporba, a što ću – najavljuje Petrina koji je nedavno na brdu Gaj kod Primoštena postavio 17 metara visok kip Gospe od Loreta, zaštitnice Primoštena. Kip je već postao mjesto hodočašća vjernika i većina Primoštenaca vrlo je ponosna na novi simbol svoga mjesta.

Više od respektabilnih 60% glasova dobio je Ante Pranić, Mostov gradonačelnik Vrgorca, grada koji je rekorder po broju izvanrednih lokalnih izbora u Hrvatskoj. U proteklom mandatu gradonačelnik se birao čak tri puta, a razlika između njega i protukandidata iz HDZ-a znala je biti i samo šest glasova.

- Građani su prepoznali koliko smo radili i trudili se u zadnjih 10 mjeseci otkako smo na vlasti. Pokrenuli smo gospodarsku zonu, privukli važne investitore i započeli brojne projekte koje smo dobili priliku završiti. Nastavljamo dalje. Jučer smo otvorili gradilište jedne ulice – kaže Pranić. Njegova Nezavisna lista mladih dobila je jednog vijećnika više od HDZ-a, a nedostajalo im je 20 glasova za apsolutnu većinu. Pozvao je sve stranke na suradnju, a većinu će imati s SDP-om i HNS-om koji su poduprli njegovu kandidaturu za gradonačelnika.