Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Pilot projekt u Varaždinskoj županiji

Uvode pametni sustav za mjerenje i kontrolu plina, struje i vode

Vodomjer
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Svako kućanstvo imalo bi mogućnost upravljanja troškovima energenata koje koriste, a posebno je važno, kako je istaknuto, osigurati dvostruki prijenos informacija između operatera i korisnik

U Varaždinskoj županiji priprema se pilot projekt uvođenja pametnog sustava za mjerenje i kontrolu plina, struje, i vode koja prolazi kroz cijevi. O tome je župan Radimir Čačić razgovarao s ravnateljem Energetskog instituta Hrvoje Požar Goranom Granićem. Cilj je praćenje tokova energije i potrošnje u kućanstvima i industriji. Svako kućanstvo imalo bi mogućnost upravljanja troškovima energenata koje koriste, a posebno je važno, kako je istaknuto, osigurati dvostruki prijenos informacija između operatera i korisnika.

Prvi takav projekt planiran je za područje Grada Ludbrega. Energetski institut već je obavio razgovore s 13 partnera na području Varaždinske županije, od komunalnih poduzeća Varkoma i Termoplina do HEP-a i nekih privatnih tvrtki.
Pilot projekt vrijedan između četiri i pet milijuna eura financirao bi se novcem Centara kompetencija (CEKOM) i Fonda za zaštitu okoliša, a jedinice lokalne samouprave neće imati nikakav financijski trošak.

- Važno je u svakodnevni život implemetirati pametnu tehnologiju - rekao je župan Čačić.