Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Održani drugi županijski Eno-gastro susreti

Uživali u domaćinim vinima, suhomesnatim delicijma, sirevima...

1/4
Foto: Šibensko-kninska županija
Zahvalio bih svima koji sudjeluju u povlačenju novca iz fondova EU i koji mijenjaju našu županiju i živote njenih stanovnika, istaknuo je župan Goran Pauk

U sklopu projekta Taste Šibenik–Knin County u restoranu Atrium na Lozovcu održani su drugi Eno-gastro susreti Šibensko-kninske županije. Službeni dio programa otvorio je župan Goran Pauk koji je predstavio projekt i njegovu važnost u povezivanju ugostitelja Dalmacije s lokalnim proizvođačima, izvijestili su nas iz Šibensko-kninske županije.

Za preuređenje bivše vojarne iz EU stiglo 26 milijuna kuna U uvali Minerska bit će Posjetiteljski centar za prezentaciju kulturne baštine

 – Ovaj projekt pokrenut je 2018. godine, a cilj mu je bio povezivanje vinara s proizvođačima drugih vrhunskih poljoprivrednih gastroproizvoda te u konačnici pozicioniranje Šibensko-kninske županije na globalnoj eno-gastrokarti. Riječ je o normalnom slijedu događaja, budući da Šibensko-kninska županija već godinama ulaže u vinogradarsku i vinsku proizvodnju i podržave svoje poljoprivredne proizvođače – kazao je župan Goran Pauk i svim izlagačima poželio puno uspjeha u radu.

 Na drugim Eno-gastro susretima okupljenim dalmatinskim ugostiteljima i hotelijerima, osim vinara, predstavili su se i proizvođači hrane i ruralnih proizvoda iz cijele županije, od pčelara i proizvođača suhomesnatih delicija, ribe i školjaka te vrhunskih proizvoda od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka do craft pivara.

Tema ovogodišnjih susreta je povratak tradiciji i autentičnim dalmatinskim okusima, a direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić predstavila je bogatstvo gastronomske baštine naše županije od otoka Murtera, preko Šibenika, Skradina do Drniša, kao i nove projekte u domeni turizma, kojima je cilj svakog posjetitelja povezati sa zanimljivim ruralnim domaćinstvima.

Osnovano županijsko Gospodarsko-socijalno vijeće Ukazivat će na probleme, ali i nuditi moguća rješenja

 Po završetku prezentacije na temu „Što more skriva“, koju su održali ribar Ante Skelin i školjkar Frane Kalauz, održan je interaktivni dio programa te gurmanski izazov.

 Na ovogodišnjim Eno-gastro susretima predstavilo se tridesetak proizvođača, s ciljem jačanja zajedničkih napora u predstavljanju autentičnih dalmatinskih iskustava u čaši i na tanjuru, izvijestili su nas iz Šibensko-kninske županije.