Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Za preuređenje bivše vojarne iz EU stiglo 26 milijuna kuna

U uvali Minerska bit će Posjetiteljski centar za prezentaciju kulturne baštine

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Jedino ovakvim projektima možemo očuvati našu obalu, zaštititi prirodne i kulturne vrijednosti, a istodobno staviti prostor u gospodarsku funkciju, navodi šibensko-kninski župan Goran Pauk

Otkako je sredinom 2017. Tvrđava sv. Nikole uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, konstantno traju aktivnosti na integraciji cijelog prostora „buffer zone“, u središtu s uvalom Minerska, u urbano tkivo grada – izvijestili su nas iz Šibensko-kninske županije i dodali da će se s 26 milijuna kuna europskih sredstava u šibenskoj uvali Minerska urediti Posjetiteljski centar za prezentaciju kulturne baštine te će tako ovaj prostor postati središte „buffer zone“ UNESCO-ova spomenika Tvrđave sv. Nikole.

Potpisana 23 nova ugovora za stipendiranje učenika i studenata Učenicima po 400, a studentima po 700 kuna mjesečno tijekom deset mjeseci

Problem parkirališta

– U Posjetiteljskom centru bit će svi popratni sadržaji potrebni za prihvat posjetitelja tvrđave čime će se otkloniti opasnost ugroze izvorne vrijednosti spomenika, a cjelokupan prostor, uključujući prirodna i kulturna dobra, ima jasno definiranu strukturu upravljanja i zaštite – ističu iz Županije i dodaju da su kratkoročni efekti projekta izvrsni.

Ističu da je na samoj realizaciji projekta, kako u prvoj tako i u drugoj fazi, sudjelovalo i sudjeluje više tvrtki koje su, uz ostvareni prihod, stekle veliko iskustvo rada na visokoj razini. Većina sudionika na prvoj fazi projekta i danas, kako navode, uspješni su poduzetnici.  

Prezentacija Hereditas – projekt suhozidne tradicijske gradnje

– Šetnicu svakodnevno posjećuju Šibenčani i gosti, godišnje više od 130.000 ljudi. Ljeti je plaža puna kupača, biciklista, rekreativaca. Brojni su zahtjevi agencija, klubova i privatnih poduzetnika za izdavanje koncesijskih odobrenja, a i sama Javna ustanova Priroda zapošljava nove djelatnike. 

– Gospodarski potencijal prostora već sad je izniman, a obnavljanjem vojarne Minerska i Tvrđave sv. Nikole dodatno će porasti – istakli su iz Županije.

– Uređenjem prezentacijskog centra i obnovom tvrđave te stavljanjem u funkciju objekata bivše vojarne Minerska, ali samo i isključivo pod nadzorom stručne ustanove i u skladu s načelima održivog razvoja te realizacijom projekata uz fondove i pod nadzorom stručne javnosti, prostor može dugoročno ostati očuvan, na raspolaganju lokalnoj zajednici i na korist gospodarstvu. Jedino ovakvim projektima možemo očuvati našu obalu, zaštititi prirodne i kulturne vrijednosti, a istodobno staviti prostor u gospodarsku funkciju – navodi šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Trenutačno, najveći je izazov što područje Kanala sv. Ante nema odgovarajuću infrastrukturu; vodu, struju, javnu rasvjetu, odvodnju otpadnih voda.

Predstavljen projekt za potpunu obnovu tvrđave sv. Nikole Cilj je da tvrđava postane svjetski poznata po arhitekturi i svom okruženju

Jednako je važan problem i kopneni prilaz uvali Minerska. Njoj se pristupa preko prometnice Šibenik – Zablaće. Međutim, ta prometnica svojim gabaritima ne zadovoljava očekivani promet vozila i ne postoji odgovarajuće parkiralište. Dodatno, s obzirom na režim zaštite ovog prostora, parkiralište nije moguće graditi u kontaktnoj zoni. Bilo kakvo pojačano korištenje sadržaja na toj južnoj strani Kanala sv. Ante zahtijeva iznalaženje prometnog rješenja koje će uključiti pristupne ceste, stacionarni promet (parkiralište) te sustav kretanja unutar zaštićenog područja – istakli su iz Šibensko-kninske županije.

Koncept održivog razvoja

Dodaju da je za bolju integraciju ovog prostora u urbano tkivo grada Šibenika i za veći stupanj korištenja ovog prostora kako građana tako i turista potrebno prostor Kanala sv. Ante infrastrukturno opremiti te povezati s gradom Šibenikom.

DODIJELJENE NOVE SUBVENCIJE Novac će dobro doći za kupnju ovaca, koza, krava, magaraca, ali i plastenika

– Valorizacija prostora vojarne Minerska ključna je za uspješno upravljanje Tvrđavom sv. Nikole prema standardima UNESCO-a. Ovaj projekt turističke valorizacije Kanala sv. Ante u Šibeniku promiče koncept održivog razvoja. To uključuje i mogućnost gospodarskih aktivnosti te je otvoren za sve poduzetnike i udruge koji prepoznaju priliku za ostvarenje gospodarske aktivnosti na tom području, a koje neće narušiti ekološku ravnotežu lokaliteta – rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk, zaključivši da su, zahvaljujući projektima financiranim iz europskih fondova, ostvareni veliki pomaci u zaštiti, očuvanju i održivom korištenju prirodnih i kulturnih vrijednosti koje su desetljećima stajale neiskorištene.