Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Predstavljen projekt za potpunu obnovu tvrđave sv. Nikole

Cilj je da tvrđava postane svjetski poznata po arhitekturi i svom okruženju

1/4
Foto: Šibensko-kninska županija
Ovim projektom izrađena je sva dokumentacija i stvoreni su preduvjeti za dobivanje sredstava za potpunu i konačnu obnovu tvrđave. Sljedeći korak je uvrstiti projekt na popis strateških projekata Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Projekt vrijedan 2,6 milijuna kuna, u sklopu kojeg je izrađena dokumentacija za potpunu obnovu i održivo upravljanje tvrđavom sv. Nikole i kontaktnom zonom koja će biti korištena za apliciranje za fondove EU u novom proračunskom razdoblju predstavljen je javnosti.

Posjet tima Svjetske banke Obnovit će se zgrada Općinskog suda

Vrhunski dokumenti

Na blagdan sv. Nikole u Interpretacijskom centru Civitas Sacra u Šibeniku održana je naime završna konferencija projekta “Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante”. Rezultate projekta predstavili su župan Goran Pauk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda, Ana Škevin Mikulandra i dr. sc. Renata Tomljenović, znanstvena suradnica Instituta za turizam iz Zagreba.

Prisutne je, kako izvještavaju iz Šibensko-kninske županije, kao domaćin pozdravio župan Goran Pauk, te je naglasio:– Sportskim rječnikom, došli smo do polufinala. Daleko smo dogurali, ali najvažnije utakmice tek su pred nama. Ovim projektom izrađena je sva dokumentacija i stvoreni su preduvjeti za dobivanje sredstava za potpunu i konačnu obnovu tvrđave. Sljedeći korak je uvrstiti projekt na popis strateških projekata Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Foto: Šibensko-kninska županija

Foto: Šibensko-kninska županija

Aktivnosti i rezultate projekta predstavila je pak ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc. Anita Babačić Ajduk.

– Prije svega, zahvaljujem sjajnim suradnicama na projektu. Dobili smo vrhunske dokumente koji stavljaju naglasak na zaštitu, očuvanje i održivo korištenje. To je u skladu s principima djelovanja naše ustanove i preporukama UNESCO-a. Naš koncept i misao vodilja u planiranju, dosadašnjoj i budućoj realizaciji projekata je integralno održivo upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom. Ovi dokumenti nisu samo alat za dobivanje novih sredstava iz fondova EU, već i jamstvo da ćemo na kraju procesa dobiti izvorno obnovljenu tvrđavu u njezinu punom sjaju – istakla je ravnateljica Babačić Ajduk.

Projekt za starije građane Više od 160 sudionika na četiri radionice

Glavni i izvedbeni projekt sanacije i uređenja tvrđave predstavila je Ana Škevin Mikulandra, glavna projektantica Hrvatskog restauratorskog zavoda:

– Projektom je dano rješenje sanacije dotrajalih i oštećenih građevnih struktura tvrđave. Obuhvaćeni su konzervatorsko-restauratorski radovi, građevinska sanacija i opremanje prostora. Projektantski pristup utemeljen je na konzervatorskim principima s ciljem očuvanja integriteta spomenika i spomeničkih vrijednosti, uz reverzibilne suvremene intervencije, a sve kako bi se doprinijelo stvaranju novih vrijednosti i pozicioniralo tvrđavu sukladno svjetskom značaju – izjavila je glavna projektantica.

Na dobrobit građana

Plan upravljanja tvrđavom predstavila je pak znanstvena suradnica Instituta za turizam, dr.sc. Renata Tomljenović.

– Plan je instrument za održivo upravljanje tvrđavom i njezinom kontaktnom zonom. To uključuje zaštitu, održivo korištenje, upravljanje i posjećivanje, te financiranje, edukaciju i suradnju. Cilj je da tvrđava postane svjetski poznata po svojoj impresivnoj arhitekturi u jedinstvenom prirodnom okruženju, ali prije svega da se očuva njezina autentičnost te da se njome upravlja održivo, na dobrobit građana, posjetitelja i budućih generacija – istakla je Tomljenović.

Mali Lošinj projekt aglomeracije Poboljšanje standarda vodnih usluga na Lošinju

– Projekt “Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante”, vrijedan 2,6 milijuna kuna, provela je JU Priroda ŠKŽ-a s partnerima: Šibensko-kninskom županijom te Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija – izvijestili su iz šibensko kninske županije.