Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
DODIJELJENE NOVE SUBVENCIJE

Novac će dobro doći za kupnju ovaca, koza, krava, magaraca, ali i plastenika

1/2
Foto: Šibensko-kninska županija
U ovom je krugu Šibensko-kninska županija odobrila 36 zahtjeva poljoprivrednika za koje je iz proračuna izdvojeno 411.270 kuna

Župan Goran Pauk i poljoprivrednici s područja Šibensko-kninske županije potpisali su ugovore o dodjeli subvencija u poljoprivredi kojima su odobrena sredstva po Programu potpora poljoprivrednicima za 2019. Za provedbu ovogodišnjeg Programa potpora poljoprivredi osigurano je iz županijskog proračuna 1,3 milijuna kuna. U trećem krugu pristiglih zahtjeva odobreno je 36 zahtjeva poljoprivrednika za koje je iz proračuna izdvojeno 411.270 kuna.

STRUČNI SKUP RAVNATELJA OSNOVNIH ŠKOLA Pauk: Učiteljima treba dati veću autonomiju i kreativnost

– Kao i svaki put kad organiziramo grupna potpisivanja ugovora, želja mi je susresti se s vama, upoznati vas i doznati o vašim uspjesima, planovima ali i problemima s kojima se susrećete – kazao je župan Goran Pauk.

Najviše za stočni fond

Za mjeru očuvanja i proširenja stočnog fonda izdvojeno je 223.800 kuna odnosno 54% sredstava u ovom krugu subvencioniranih zahtjeva. Poljoprivrednici – stočari uglavnom su se odlučili za kupnju matičnih stada buše i ovce pramenke pa tako Županija subvencionira kupnju 56 buša i 455 ovaca, 47 goveda, ali i ostalih grla stoke, primjerice 50 koza, 10 mliječnih krava, 3 magarca i jednog konja. Bilo je i nekoliko zahtjeva mladih poljoprivrednika za koje smo osigurali 84.000 kuna, dok su ostala sredstva uložena u povrtlarsku proizvodnju, uvođenje novih proizvoda u ponudu OPG-a, preradu, poljoprivrednu mehanizaciju, kupnju sadnica vinove loze i voća te opremu za podrume.

Mladi poljoprivrednik Luka Mažibrada s otoka Prvića vratio se na djedovinu i otvorio svoj OPG. Podnio je zahtjev za kupnju plastenika za proizvodnju povrća, povećava svoj proizvodni kapacitet. Osim uzgojem povrća bavi se maslinarstvom i voćarstvom, a većinu svojih proizvoda plasira na samom otoku.

– Imam dvoje zaposlenih u prodaji, a ostalo odrađujemo obiteljski. Iako je primarna djelatnost proizvodnja povrća, planiram proširenje na 2 ha zemlje na otoku Zmajanu gdje će biti masline i proizvodit ću maslinovo ulje – kazao je Mažibrada.

Danijela Blaić vlasnica je obrta za ekološku proizvodnju Stone, koju kroz ovaj program pratimo već 3 godine. Otvorila je siranu, proizvodi ovčji sir te osvaja nagrade za sir Šiat, a u svom obrtu ima zaposlena dva mlada tehnologa i nekoliko pastira.

OPG Jurice Kušete iz Mirlović Polja ima 221 ovcu, 3 krave, 4 junice, 3 koze na 50 ha uglavnom krških pašnjaka, jednu staju za krave i dvije štale za ovce, a sad je podnio zahtjev za kupnju 200 ovaca iz matičnog uzgoja.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u radnom posjetu županiji Sanacija lukobrana, odvoz otpada iz mora u Tribunju te gradnja ribarske luke u uvali Peleš

Među potpisnicima dodijeljenih subvencija je i Josip Gutić iz Knina koji je kupio 33 krave i sedam junica, a OPG Frane Gulina ima odličan plastenik u kojem uzgaja povrće.

Capra Domestica i Anđelka Sarajlić – OPG Sarajlić iz Sitnog Donjeg moderna je farma koja stalno povećava kapacitet. Nabavili su 50 koza, a kupuju i 200 ovaca.

– Mi smo najveća farma koza u Hrvatskoj, imamo oko 900 koza, otvorili smo mljekaru i siranu. Imamo 16 zaposlenika, proizvodimo četiri vrste sira, mlijeko, kefir i sirutku, a od sljedeće godine krećemo s proizvodnjom probiotika od kozjeg mlijeka i s tim ćemo biti jedini u Hrvatskoj – istaknuo je Mladen Sarajlić.

Novac i za druge projekte

Inače dosad je kroz ova tri kruga natječaja isplaćeno više od 1,2 milijuna kuna poljoprivrednicima s područja županije. Osim toga, iz županijskog proračuna izdvojeno je dodatnih 50.000 kuna za sufinanciranje znanstvenih projekata, 10 tisuća kuna za radionice biodinamike i 38 tisuća kuna za razne kongrese, skupove i seminare iz područja poljoprivrede koji su se održavali na području županije.