Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Nova komunalna usluga

Varaždinci prvi u Hrvatskoj dobivaju – kante za pelene

1/2
Foto: Grad Varaždin Kante su izazvale veliki interes, ne samo u Varaždinu nego i u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i nekih tvrtki koje su se htjele uključiti
Za građane će zbrinjavanje pelena biti besplatno, kažu u Gradu

"Kante za pelene su stigle... Sad samo delajte djecu, Varaždinke i Varaždinci!", napisao je na svom profilu na Facebooku varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, najavivši tako novu komunalnu uslugu – kantu za odlaganje pelena. Građani su se često žalili na smrad zbog iskorištenih pelena, ali i na probleme s njihovim zbrinjavanjem.

Podjela u dva tjedna

– Odlučili smo kao nadstandard, i to prvi u Hrvatskoj, građanima podijeliti kante za pelene – pojasnio je Čehok. Svi građani koji žele da im gradsko komunalno poduzeće Čistoća i Grad Varaždin osiguraju kantu za odlaganje pelena za djecu, osobe s inkontinencijom ili osobe s invalidnošću, moraju ispuniti prijavu na internetskim stranicama Grada ili se javiti u Upravni odjel za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, gdje će moći ispuniti obrazac.

– Kante su izazvale veliki interes, ne samo u Varaždinu nego i u cijeloj Hrvatskoj, pa i nekih tvrtki koje su spremne uključiti se i podržavaju akciju. Svi građani koji to žele i zadovoljavaju uvjete, nakon ispunjenog obrasca dobit će kante. Čistoća će ih podijeliti u roku od dva tjedna. Građanima će ta usluga biti besplatna i taj će se otpad besplatno zbrinjavati.

Kanta će se prazniti jednom tjedno – rekao je gradonačelnik i dodao da je Grad odredio da će se u roku od šest mjeseci razdoblja privikavanja na uspostavu novog sustava selektiranja otpada, provjerom i nadzorom moći razlučiti koje su slabe točke i kad je u pitanju plaćanje.

Varaždin Priznanje Grad Varaždin najbolji veliki grad za biznis

– Već sada možemo reći da ćemo provesti akciju za umirovljenike slabijeg imovinskog stanja i za one koji žive sami. Socijalnom politikom omogućit ćemo im da cijena odvoza bude niža – napomenuo je Čehok, koji je o novoj usluzi govorio na konferenciji za novinare na kojoj su bili i zamjenici Zlatan Avar i Sandra Malenica, direktor Čistoće Davor Skroza i savjetnik uprave Robert Briški. U Gradu dogovaraju i sustav edukacije preko fondova EU.

Manji odvoz papira

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar najavio je da će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati o odluci kojom bi se dopustilo da se kavezi za kontejnere mogu postavljati na javne površine. Želja je da se u blizini stambenih zgrada postave kavezi od 15 četvornih metara, čime bi se spriječilo da netko tko na to nema pravo dovozi otpad u kontejnere. Smanjit će se i odvoz papirnog otpada, pa će i cijena za građane biti niža. U Gradu su zadovoljni rezultatima u zbrinjavanju otpada jer je zbog novog režima količina miješanog komunalnog otpada smanjena čak za 35 posto.

Varaždin Rasadnik kadrova U TPV-u i povezanim tvrtkama 700 inženjera