Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Predrag Štromar u Nenad Bakić potpisali ugovor

Varaždinski petaši uskoro dobivaju mikro-računala

Predrag Štromar i Nenad Bakić
Foto: Varaždinska županija
Varaždinska županija će učenicima petih razreda osnovnih škola nabaviti najsuvremeniji edukativni alat za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti, mikro-računalo BBC micro:bit

Varaždinski župan Predrag Štromar i predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić potpisali su u Varaždinu sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije. Varaždinska županija će, poručili su, učenicima petih razreda osnovnih škola nabaviti najsuvremeniji edukativni alat za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti, mikro-računalo BBC micro:bit. Do 10. svibnja osigurat će se oko 1310 tih mikro-računala. Institut za razvoj i inovativnost mladih provest će početnu obuku nastavnika.

- Cilj nam je da svi učenici osnovnih škola u Varaždinskoj županiji budu ravnopravni s učenicima iz najrazvijenijih zemalja Europe, kako bi se kasnije mogli prilagoditi globalnom razvijenom tržištu rada. Ovaj sporazum danas samo je nastavak naše reforme školstva u praksi - rekao je Štromar i dodao da će svake godine nova generacija "petaša" dobiti te uređaje u trajno vlasništvo. N. Bakić je istaknuo da su tijekom akcije "STEM revolucija" već podijelili 22.000 micro:bit računala i prešli brojku od tisuću institucija, mahom osnovnih i srednjih škola, sveučilišta i udruga. Pomoću mini računala djeca će učiti kako programirati.