Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija nastavlja opremati županijsku Vatrogasnu zajednicu

Vatrogascima stigla vrijedna komunikacijsko-nadzorna oprema

Foto: SDŽ
Dobili su termovizijsku kameru, radiostanice, računala, servere... za 316.000 kuna

Župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić predali su zapovjedniku Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Kovačeviću komunikacijsko-nadzornu opremu nabavljenu u sklopu projekta međudržavne regionalne suradnje e-Citijens Hrvatska - Italija, a financirana je iz europskog fonda za regionalni 
razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 316 tisuća eura.

Projekt e-CITIJENS

Župan Boban je tom prilikom istaknuo kako se u Splitsko-dalmatinskoj županiji kontinuirano ulaže u vatrogastvo.

– Vatrogasci imaju srce, hrabrost, volju i želju čuvati nas i našu imovinu, ali tijekom onog velikog požara 2017. uočili smo da im je neophodna i oprema i objekti kako bi to radili što bolje i efikasnije. Zato u posljednje vrijeme jako puno ulažemo u vatrogastvo. Trenutačno na području županije gradimo vatrogasne domove u Muću, Selcima, Supetru, Trilju i u Bogomoljama na otoku Hvaru, a kapitalni projekt ulaganja u vatrogastvo je gradnja vatrogasnog centra u Vučevici. Svim novim projektima i prostorima moramo osigurati i adekvatnu opremu. Čast mi je uručiti ovu opremu kroz projekt e-CITIJENS, ukupne vrijednosti 307.360 kuna. To je samo mali dio budžeta od 316.000 eura kojim naša županija raspolaže u sklopu ovog projekta – rekao je župan Boban.

Voditelj projekta e-Citijens Ognjen Ćavar objasnio je o kakvoj se opremi radi.

– To su serveri s ekranima i posebnim dispečerskim softverom. Na njima će se prikazivati platforma našega projekta koja će uključiti građane u izvještavanje o prirodnim katastrofama putem društvenih mreža – istaknuo je Ćavar.

Dodao je da platforma vuče podatke koji su javno objavljeni i filtrira ih pomoću naprednog sustava umjetne inteligencije te ih šalje žurnim službama.

Stigla i infracrvena termokamera

– Nabavljena je i infracrvena termalna kamera vojnih specifikacija, koja je namijenjena za rad na terenu u otežanim uvjetima. Nabavili smo i komunikacijske radiouređaje, točnije, radiostanice sa 16 uređaja. To je standardna komunikacijska oprema koju vatrogasci svakodnevno koriste – zaključio je Ćavar.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević zahvalio je županiji na ulaganju u vatrogastvo.

- Ovo je još jedan dokaz koliko se naša županija brine o sigurnosti i sustavu zaštite i spašavanja. Naravno, vatrogasci kao najjača karika u tom sustavu dobiju najviše opreme. Na nama je sada da je koristimo za dobrobit cijele zajednice. Nadam se da ćemo ovako i nastaviti kako bismo svi zajedno bili sigurniji – rekao je Kovačević.